25. července 2024 15:10

Máslo z oxidu uhličitého je k nerozeznání od „skutečného“ másla. Revoluční výrobek nabírá na síle

Společnost, která s nápadem přišla, při výrobě nemléčných alternativ mléčných výrobků experimentuje už dlouho. Své máslo „staví“ v laboratoři prakticky ze vzduchu a vody.

Na první pohled podivuhodný startup má poměrně značné renomé. Sponzoruje ho například i miliardář Bill Gates, který je známý svým nadšeným přístupem k inovacím, které by mohly světu pomoci zmírnit dopady klimatické krize. A máslo, které v laboratoři vyrobili vědci ze společnosti Savor, tohle prý rozhodně splňuje.

Máslo jako máslo

Jak chuťově, tak vlastnostmi, kterých si tak ceníme při vaření, by mělo být máslo k nerozeznání od toho tradičně vyrobeného. Vědci ho ale dělají z oxidu uhličitého získaného ze vzduchu a z vodíku získaného z vody. „Chutná opravdu dobře,“ píše Gates v blogovém příspěvku k tématu. „Úplně jako opravdové – protože vlastně opravdové je!“

Abyste rozuměli, tuky se vlastně skládají z různě poskládaných řetězců atomů uhlíku a vodíku. Tyto jeho základní stavební bloky je pro odborníky možné z vody a vzduchu získat, a pak je biochemickými procesy poskládat do podoby, kterou chtějí – tedy do podoby živočišných tuků. Uživatelé by si tak mohli máslo dopřát, i kdyby měli etický problém s mlékárenským průmyslem, a kdyby chtěli žít ekologičtěji. Zemědělství je totiž celkem značným přispěvatelem, co se skleníkových plynů týče.

Během procesu se neuvolňují skleníkové plyny, nevyužívá se zemědělská půda a spotřebuje se tisícina vody oproti množství, které se spotřebovává v tradičním zemědělství,“ tvrdí Gates. Takto vyrobené máslo tak má o mnoho nižší uhlíkovou stopu – 0,8 gramu CO2 na kalorii oproti 2,4 gramům na kalorii másla tradičního.

Podle společnosti Savor teď jejich „máslo“ čeká minimálně roční cesta k prvním (zřejmě americkým) spotřebitelům, nejdřív totiž (jako úplně všechny nové potravinářské výrobky) musí projít schválením z hlediska platných regulací.

Zdroj: Smithsonian MagazineGatesNotesThe GuardianUN Food and Agriculture Organization

Video, které jste mohli minout: Vyplatí se nakupování za hranicemi? Češi dál jezdí do Polska i Německa, často si vozí maso

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora