18. července 2024 07:33

Oživení mamutů se blíží, vědci získali kompletní DNA srstnatého obra

Tělo samice mamuta srstnatého našli odborníci v roce 2018 v sibiřském permafrostu. Stáří ostatků odhadli na 52 tisíc let, přesto jsou ale skvěle zachované; po smrti zvířete je totiž vysušil mráz. A jak vědci zjistili, tento proces umožnil i neobyčejně dokonale zakonzervovat mamutí DNA.

Navzdory tomu, že šlo o samici, pojmenovali odborníci nalezeného mamuta Chris Waddler. Tento bývalý anglický fotbalista proslul kromě svých sportovních výkonů také divokým účesem typu mullet, a právě ten vědcům dlouhé chlupy na hlavě zvířete připomínají.

Mohlo by vás zajímat: Ohromující objev z pravěku: Malí chlapci zřejmě narazili na „svatý grál“ dinosaurů, jásá vědec

Fosilní chromozomy se jim povedlo extrahovat z kousku kůže u ucha mamutí samice. Mráz tělo vysušil tak dokonale, že 3D struktura chromozomů zůstala v dehydratovaných buňkách zachovaná i poté, co se postupem času proměnily v materiál podobný sklu. „Tento objev zcela mění pravidla hry, protože znalost tvaru chromozomů nám umožnila sestavit celou sekvenci DNA vyhynulého tvora,“ vysvětlila Olga Dudchenko z Baylorské univerzity. „Poskytne nám to poznatky o jeho biologii, které pro nás dříve nebyly dostupné.“

Krok k oživení druhu

Vědci byli nakonec schopní nejen sestavit genom mamutů, ale i určit, že měl celkem 28 párů chromozomů, a dokonce zjistit, které z genů jsou takzvaně aktivované a které nikoliv, což jsou skutečně klíčové detaily. Fragmentovaná DNA sice odborníkům v minulosti hodně napověděla, číst ji ale bylo podobné, jako se snažit pochopit knihu, jejíž stránky někdo vysypal a promíchal a některé dokonce ztratil. Dozvěděli se hodně, ale až do teď neměli nikdy kompletní obrázek.

Přečtěte si také: Přes 99 % všech organismů na Zemi už vymřelo. A to hned pětkrát

Objev je samozřejmě významným krokem vpřed k pokusům o oživení mamutů srstnatých. Respektive k tomu, aby odborníci stvořili křížence slona asijského a mamuta. Že se o to vědci jednou chtějí pokusit, jsme psali v tomto článku. DNA slonů asijských je té mamutí, jak se ukázalo, dost podobná. Rozdíl odborníci našli v asi 4,1 procenta genů, včetně jednoho, který je spojený s růstem srsti. K tomu, aby některá ze slonic asijských skutečně donosila mamutí mládě, ale i tak ještě vede dlouhá cesta.

Zdroj: The New York Times, The Washington Post, Rice University

Video, které jste mohli minout: Vzácný nález po řádění tajfunu na Aljašce. Manželé na pláži objevili obří mamutí kost

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora