11. srpna 2023 06:00
Adam Vala

Smaženice za 2 miliony korun: Za sběr chráněných hřibů hrozí velké pokuty

Deštivé dny a teplé noci z Čechů opět dělají národ nadšených houbařů. Nemusí se to ale vyplatit, protože v Česku rostou houby, za jejichž sběr hrozí tučné pokuty.

Deštivé dny a teplé noci s sebou přinášejí plnohodnotný start houbařské sezony a české lesy jsou plné lidí, kteří nesou košíček a nožík. Lesem se však nehemží jen zdatní mykologové, ale i jedinci, kteří často nevědí, jaké druhy nasbírali.

Čtěte také: Houby už rostou, včetně oblíbených hřibů. Mykologové poradili, na jakých místech hledat

Drtivá většina houbařů pozná hřib dubový a hřib smrkový. Problémem ale začínají být tzv. barevné hřiby, u nichž řada sběračů tápe. Nejde ani tak o jedlost hub jako spíš o tresty, které kvůli jejich sběru hrozí. Některé hřiby jsou totiž chráněné zákonem.

Výše finančních trestů

Vzorovým příkladem je hřib královský. Ten byl v minulosti poměrně hojný a byl nabízen i jako tržní houba. Od roku 1992 je tento krasavec ale chráněný zákonem. A není sám. „Mezi kriticky ohrožené hřiby podle vyhlášky č. 395/1992 Sb. zákona 114/1992 Sb. patří hřib královský (Boletus regius), hřib Fechtnerův (Boletus fechtneri) či hřib moravský (Boletus (Xerocomus) moravicus). U fyzických osob je pokuta za sběr 100 tisíc korun a u právnických osob až 2 miliony,“ potvrdila pro web Prima ZOOM mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová s tím, že se do výše pokuty promítá závažnost přestupku.

Tím se myslí celá škála situací, kdy dochází k citlivému sebrání pár plodnic, případně ničení celé lokality a systému podhoubí. Pokud někdo omylem hřib královský sebere, ale v lese se chová kulturně a je šetrný k podhoubí, tak se jedná o menší provinění, než pokud by někdo zdevastoval celou lokalitu.

Mohlo by vás zajímat: Houby zlepšují imunitu a celkově podporují zdraví. Jako lék jsou nejlepší žampiony a shiitake

Kontaktujte mykologické pracoviště

Pakliže na některý chráněný hřib v lese narazíte, tak ho nafoťte a kontaktuje mykologické pracoviště. To nejhorší, co můžete udělat, je zveřejnění místa nálezu na sociálních sítích. Na dosud „tajné“ místo se vypraví desítky zvědavců, dojde k sešlapu podhoubí a lokalita bude na dlouhé roky „mrtvá“.

Zdroj: Biolib / First Nature / iNaturalist / ANTONÍN, Vladimír; BIEBEROVÁ, Zuzana. Chráněné houby ČR

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom