31. prosince 2023 06:00
Adam Vala

Co Češi letos nejvíc googlili? Válku a zemětřesení doplňují požáry a nepříjemná nemoc

Přehled nejčastěji vyhledávaných výrazů na internetu je i letos plný očekávaných i méně očekávaných jmen a výrazů.

Češi v letošním roce nejvíce na internetu vyhledávali informace o prezidentských volbách, válce v Izraeli a Gaze, požáru na Rhodosu nebo otevření pobočky řetězce s rychlým občerstvením Popeyes v Praze. Vyplývá to z výsledků vyhledávání na Google. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

České uživatele zaujala také epidemie svrabu, sbírka na Martínka nebo jak podat daňové přiznání přes datovou schránku. Lidé se loučili s Karlem Schwarzenbergem a ptali se například, proč nespat na levém boku či jak zamrazit jahody.

V žebříčku tuzemských osobností byl ve vyhledávání na prvním místě prezident Petr Pavel, následuje expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš, internetový bavič Kazma (Kamil Bartošek), Monika Babišová a prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Nejvyhledávanější desítku osobností pak doplnili třeba další kandidáti z prvního kola prezidentských voleb Karel Diviš a Jaroslav Bašta.

V letošním roce Češi nejčastěji vzpomínali na tragicky zesnulého herce Matthewa Perryho, proslaveného rolí Chandlera ze seriálu Přátelé, zpěvačku Tinu Turner a automobilového závodníka Kena Blocka, který zemřel při nehodě na sněžném skútru. Češi si připomínali i nedávno zesnulého Karla Schwarzenberga a nejčastěji překládaného českého spisovatele Milana Kunderu.

Žebříček otázek "jak" letos ovládly volby a dotazy týkající se používání a rušení datové schránky. Otázka "jak hluboko je Titanic" obsadila třetí místo a připomíná chvíle, kdy celý svět napjatě sledoval, zda ponorka, která se k Titanicu vydala, opět naváže spojení. V otázkách "proč" se lidé zajímali hlavně o spánek, o to, zda volit či nevolit Andreje Babiše nebo proč světlušky svítí.

Trendy roku 2023:

1. Prezidentské volby

2. Válka v Izraeli a v Gaze

3. Donio Martínek

4. Rhodos

5. Popeyes

6. Ponorka Titanic

7. Prigožin

8. Svrab

9. Zemětřesení Turecko

10. Demonstrace 11. 3.

Čtěte také: Google začne mazat miliony osobních účtů i s e-maily. Koho se to týká a na co si dát pozor?

Tuzemské osobnosti 2023:

1. Petr Pavel

2. Andrej Babiš

3. Kazma

4. Monika Babišová

5. Danuše Nerudová

6. Iva Kubelková

7. Ivana Chýlková

8. David Prachař

9. Karel Diviš

10. Jaroslav Bašta

zdroj: ČTK, Google

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom