23. července 2023 14:12

Rhodos v plamenech: Stovky hasičů i evakuace Čechů letadlem. Kam volat v případě nouze?

Požár na ostrově Rhodos

Řecký ostrov Rhodos sužují masivní požáry. Podobný případ řecký národ zažil již před pěti lety, tehdy přes sto lidí zemřelo. Kam můžete volat v případě nouze?

Přes 250 hasičů za pomoci desítek vozů, vrtulníků a letadel pokračuje v boji s lesním požárem na řeckém ostrově Rhodos, který od soboty vyhnal z domovů a hotelů tisíce lidí. Hasiči se snažili zastavit šíření plamenů na třech různých místech. Na místě už pomáhají i zahraniční posily, mimo jiné ze Slovenska. Právě podle těch situaci komplikují povětrnostní podmínky.

Čtěte také: Tropy v Česku nekončí. Zpřísnila se výstraha před vedrem. Hrozí i u vás?

Požár se rozhořel na začátku týdne v centrální části ostrova a kvůli neustálému větru se šířil k jihovýchodnímu pobřeží, kde leží několik turistických letovisek. Situace je extrémně složitá a může se nadále zhoršovat. Hasiči vytvářejí příkopy či jiné bariéry proti šíření plamenů. Cílem operace je zabránit tomu, aby požár zachvátil hustější porosty a dál se přibližoval více osídleným oblastem. Požár je důsledkem vlny veder, která sužuje Řecko stejně jako zbytek Evropy. Teploty na místě sahají až ke 45 stupňům Celsia.

Tragédie z roku 2018

Řecko má s podobnými situacemi bohaté zkušenosti. Ničivé požáry zemi postihly už před pěti lety, kdy oheň zasáhl nejprve lesy a později severovýchodně od metropole Atén pronikl i do obytné zástavby. Ohnivá fronta 23. července 2018 sešla ze svahů pohoří Pendeli až na východním pobřeží oblasti Attika, která zahrnuje také hlavní město. Nejvíce zasáhl letovisko Mati. Řadu lidí zachránil jen skok do moře a plavání co nejdál od břehu. Jiní prchli na pláže a skalnaté pobřeží, odkud je zachraňovali na svých lodích rybáři, pobřežní stráž, ale i turisté s nafukovacími čluny. Přes moře se podařilo evakuovat stovky lidí. Mnoho jich však nestačilo utéct a uhořeli či se udusili, počet obětí přesáhl stovku.

Mohlo by vás zajímat: Vyvrhel Oppenheimer: Vyhrál závod o atomovou bombu, tragickému osudu ale neunikl

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer již ruší cesty na jih Rhodosu, kde se požár přiblížil k turistickým centrům Kiotari a Lardos. Zákazníkům kanceláře nabídly bezplatné storno nebo změnu na jiný zájezd. Klienty, kteří byli v sobotu na Rhodosu evakuováni a v neděli 23. července měli odletět, se podařilo dostat do Česka. Čedok nabídne změnu zájezdu či termínu lidem, kteří mají na jih Rhodosu odcestovat v pondělí. Lety na ostrov se podle Letiště Praha zatím neruší. Ostatně stejnou praxi hlásí i zahraniční média v jiných zemích. Mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková řekla, že cestovní kancelář měla na ostrově asi 300 evakuovaných klientů, kteří jsou v náhradních hotelech nebo v evakuačních centrech.

Nedostatek informací. Kam volat?

Na sociálních sítích si lidé v souvislosti s naplánovanými zájezdy na Rhodos stěžují na nedostatek informací. Někteří uvádějí, že mají v nejbližších dnech odletět z Česka na Rhodos na dovolenou a cestovní kanceláře jim tvrdí, že zájezd nebude zrušen. Mluvčí CK Fischer Jan Bezděk uvedl, že obvolávají klienty podle data odletu, další termíny tak budou řešit podle vývoje situace na ostrově. „Prosíme tedy ty, kteří mají na Rhodos odletět až v průběhu následujícího týdne, aby v tuto chvíli neblokovali linky na našem call centru,“ uvedl Bezděk.

Kvůli požárům na ostrově Rhodos již musely být evakuovány tisíce turistů. Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský informoval na Twitteru, že jeho cílem je dostat české občany do bezpečí. Český letecký dopravce Smartwings má během neděle vypravit evakuační let z Rhodosu do Bratislavy. Let si objednaly slovenské cestovní kanceláře, aby z místa dostaly své klienty. Odlet je plánovaný na 18:55 místního času z Mezinárodního letiště Rhodos. Další lety jsou v jednání. Turisté, kteří pobývají na Rhodosu sužovaném požáry, se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769.

Zdroj: ČTK / CNN Prima News / The Independent

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom