17. července 2023 19:30

Zákeřný svrab je nesmírně infekční a odolný. Může i zabíjet

Kožní onemocnění známé pod názvem svrab způsobuje parazitický roztoč zákožka svrabová. Lidé ho spojují hlavně se špatnými hygienickými návyky, ve skutečnosti se jím ale může nakazit úplně každý. Řada lidí na něj i umírá.

Lékaři o něm mluví jako o sarkoptóze, naše babičky ho znaly jako prašivinu. Dnes drtivá většina lidí používá pro tohle nepříjemné kožní onemocnění jméno svrab. Může postihnout zvíře i člověka a způsobují ho paraziti. Ten lidský má na svědomí roztoč Sarcoptes scabei var. Hominis, zákožka svrabová. Pouhým okem není vidět a problémy působí jednoduše tím, že si v lidské kůži provrtává chodbičky, do kterých klade vajíčka. Protože je nejpracovitější v průběhu noci a v teple, stěžují si nemocní na nárazové záchvaty svědění. Důvod, proč se ale na kůži dělají zarudlá, horká, oteklá místečka a pupínky, je ale kupodivu jinde.

Dlouhá inkubační doba

Jde totiž vlastně o alergickou reakci na bílkovinu, kterou roztoči uvolňují, a samozřejmě i na jejich četné exkrementy, jež po sobě v kůži zanechávají. Nejčastěji se tyto problémy projeví na tenčí kůži na břiše, v podpaží, okolo genitálu nebo pod prsy. U menších dětí i na nohou a rukou. Dokud se alergická reakce neobjeví, člověk si většinou onemocnění svrabem ani nevšimne. A to klidně i měsíc či dva. Problém je, že je svrab velmi nakažlivý.

Mohlo by vás zajímat: Prastarý parazit už nakazil 800 milionů lidí. Neustále se množí a ohrožuje zdraví

To, že svrab je záležitost nejchudších lidí s nevalnou hygienou, je skutečně mýtus. Ano, je považován za tropickou nemoc a ano, hygiena v jeho šíření samozřejmě hraje roli, ale to neznamená, že se jím nemůže nakazit každý. Naopak. Nejenže jím v současnosti trpí 200 milionů lidí na planetě, ale kdekoli jsou lidé po delší dobu v užším kontaktu, riziko existuje. Rodiny, školy, školky, domovy pro seniory, nemocnice… a riziková jsou i koupaliště či ubytovací zařízení – stačí špatně vyprané ložní prádlo nebo ručník. Svrab může chytit i člověk posedlý hygienou – a jeho náklonnost k čistotě jen zmírní jeho příznaky a zkomplikuje diagnostiku nemoci.

Svrab je těžké porazit

Zbavit se těchto roztočů vyžaduje převrátit byt doslova naruby. Roztoči bez hostitele přežijí i tři dny a zničí je pouze vysoké teploty, minimálně okolo 60 stupňů po dobu 10 minut. Co nejde vyprat na vysoké teploty, odborníci doporučují vynést ven a nechat to tam několik dní, případně se můžete pokusit roztoče zabít žehličkou nebo parním čističem.

Od lékařů dostanete speciální masti, které si budete muset aplikovat na celé tělo, protože nikdy nevíte, v jakém záhybu kůže se může skrývat roztočí vajíčko. Lokální léčba se mnohdy doplňuje tabletkami Ivermektinu, který si získal nechvalnou proslulost během epidemie covid-19, ale jinak jde o velmi účinné antiparazitikum.

Přečtěte si také: Muže zabil parazit požírající mozek. Osudným se mu stal zřejmě výplach nosu vodou z kohoutku

Pro většinu lidí v Česku je tohle onemocnění nepříjemné, stigmatizující, ale toť vše. Bohužel ale existují i jedinci, kteří mají problémy s imunitou, například kvůli AIDS nebo onemocněním krve, a u nich se může vyvinout extrémní podoba nemoci.

Jejich kůži zamoří desetitisíce, někdy až miliony roztočů a začnou ji devastovat. Na kůži se objeví silná krusta a onemocnění se velice brzy stane ohrožujícím na životě. Nemocného většinou zabije sepse.

I v případech, kdy se běžná forma svrabu z nějakého důvodu neléčí, nemocnému hrozí hlavně takzvané sekundární infekce – do otevřených ran se zanesou bakterie a ty pak způsobují další problémy. Boláky jsou to nejmenší. Infekce mohou poškodit ledviny i srdce a samozřejmě způsobit i otravu krve.

Zdroj: WHO

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom