12. března 2023 06:00

9 nejnebezpečnějších nemocí světa: Jejich dopady jsou strašné, na některé neexistuje obrana

Poté, co covidová pandemie dramaticky ovlivnila život lidí na celé planetě, začala Světová zdravotnická organizace WHO sepisovat seznam virů a bakterií s pandemickým potenciálem. Na seznamu pracuje přes 300 vědců, kteří vyvíjejí plány na případné zvládnutí těch nejnebezpečnějších chorob.

Přitom zohledňují především dva faktory – schopnost nemoci se rychle šířit a možnost ji léčit. Momentálně je na seznamu devět největších hrozeb, které vědci sledují pro jejich nakažlivost a omezení léčebných prostředků.

Čtěte také: Do Česka dorazila nová mutace koronaviru orthrus. Jaké jsou její nejčastější příznaky?

Nipah

Virus Nipah přenášejí kaloni, prasata, koně, kočky či psi. Šíří se pouhým kontaktem, případně kontaminovaným jídlem a nakaženému může způsobit encefalitidu nebo otékání mozku. Epidemie viru Nipah propukají téměř každý rok v částech Asie a bohužel na něj neexistuje spolehlivá vakcína. Nicméně jsou známy postupy, jak zabránit jeho šíření, například vyhýbání se oblastem, kde se kaloni vyskytují, a konzumaci ovoce, které se zvířaty přišlo do styku. Rozhodně se doporučuje každé ovoce důkladně umýt, případně jej oloupat.

Krymsko-konžská hemoragická horečka

Tato nemoc přeskakuje na člověka z hospodářských zvířat či z kusadel klíšťat. Aby se horečka spolehlivě přenesla, je potřeba kontakt s nakaženou krví či jinými tělními tekutinami. Pravidelně se objevuje v Africe, na Balkáně, na Středním Východě a v Asii. Poškozuje orgány a kardiovaskulární systém, díky čemuž vznikají masivní krvácení. Jediná známá vakcína se užívá v Bulharsku, bohužel neexistuje žádný ověřitelný výzkum o její účinnosti a nikde mimo Bulharsko není povolená. Na dalších vakcínách se pracuje, zároveň její průběh pomáhá zmírňovat lék ribavirin. Stran prevence se doporučuje nosit rukavice a ochranné oděvy, nacházíme-li se v blízkosti hospodářských zvířat.

Horečka Lassa

Zhoubná nemoc je smrtící pro těhotné ženy i plody ve třetím trimestru. Zároveň může znamenat permanentní ztrátu sluchu. Hlavními přenašeči horečky Lassa jsou potkani a další hlodavci a člověk se může snadno nakazit kontaktem s jejich močí nebo výměšky. Mezi lidmi je pak nemoc přenosná kontaktem s tělními tekutinami či pohlavním stykem. Na nemoc vakcína neexistuje, ale ribavirin s její léčbou pomáhá.

Čtěte také: V Číně byly nalezeny 15 000 let zamrzlé viry. Co o nich zatím víme?

Horečka Rift-Valley

Nepříjemné infekční onemocnění se vyskytuje především v Africe, Saúdské Arábii a Jemenu a kromě vysokých horeček způsobuje další závažné symptomy, například oční léze nebo encefalitidu. Hlavními přenašeči jsou komáři a nákaza se šíří prostřednictvím kontaktu s krví, tělními tekutinami nebo tkání nakažených zvířat. Šíření nemoci bohužel pomáhají i záplavy, které s sebou mimo jiné přinášejí zvýšený výskyt infikovaných komárů.

Zika

Zákeřný virus je nebezpečný především pro těhotné ženy. Nemoc se totiž přenáší na plod a může způsobovat poruchy mozku, případně potraty či úmrtí při narození. Nemoc se přenáší pohlavním stykem a zřejmě i krevní transfúzí. Proti nemoci neexistuje vakcína.

Ebola

Z přenosu viru Ebola jsou podezřelí netopýři a někteří primáti, přenáší se tělními tekutinami. Není ani potřeba být ve styku s nakaženým člověkem, stačí jakýkoli povrch, kterého se nakažený dotkl, a děsivá nemoc se rozšíří. Mezi časté příznaky patří bolesti hlavy, svalové bolesti, bolesti kloubů a břicha a vysoké horečky. Zároveň způsobuje vnitřní a vnější krvácení, obvykle přes trávicí ústrojí. Vakcíny jsou povoleny jen v Guinei a v Demokratické republice Kongo. Štěstí v neštěstí představuje fakt, že infekčním se pacient stává až poté, co propuknou příznaky, takže se její šíření dá snáze sledovat a kontrolovat.

MERS

Jedna z forem koronaviru je známá od roku 2012, kdy až 27 zemí hlásilo nebezpečný výskyt. Na rozdíl od covid-19 se MERS skrývá hluboko v dýchacím ústrojí, takže se méně přenáší kýcháním a kašlem. Zpočátku je obtížné jej diagnostikovat, protože začíná jako klasická chřipka. Vrcholí však akutním selháním ledvin. Lék zatím neexistuje.

SARS

Nemoc SARS přenášejí palmové cibetky, které způsobily epidemii ve více než 30 zemích. SARS nakazila přes 8 000 lidí a zabila 774 lidí. Infekce začíná vysokou teplotou, bolestmi hlavy, posléze se ale rozvine zápal plic. Nemoc rozšiřují netopýři a další divoká zvířata a přenáší se blízkým kontaktem. Stačí se dotknout povrchu, kterého se předtím dotknul nakažený. Proti nemoci neexistuje vakcína.

Mohlo by vás zajímat: Arytmie, embolie i smrt. Vědci popsali znepokojivé důsledky covidu i dlouho po jeho prodělání

Nemoc X

Organizace WHO přidala v roce 2018 na seznam nemocí s prioritním výzkumem položku s názvem „nemoc X“. Vyplývá to ze snahy upozornit na to, že existuje možnost vzniku epidemie na základě zatím neznámého patogenu. Zanesení tohoto hesla vyvolalo v médiích paniku, a to přesto, že jde pouze o hypotetický název.

Zdroj: NPR

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom