14. června 2022 17:00

Ramsay-Huntův syndrom: Bolestivou nemoc způsobuje virus, který máme skoro všichni

Ramsay-Huntův syndrom je nebezpečný, extrémně bolestivý a může mít trvalé následky. Přesto jej způsobuje virus, který drtivá většina lidí prodělá bez následků a považuje jej za zcela neškodný.

Zpěvák Justin Bieber svým videem, na němž má očividně celou polovinu obličeje ochrnutou, vyděsil své příznivce po celém světě. Jak ale vzniká Ramsay-Huntův syndrom, jímž trpí a o kterém na videu mluvil? A dá se léčit? Možná vás to překvapí, ale za tohle poměrně vzácné onemocnění může úplně běžný virus způsobující onemocnění, které drtivá většina z nás už někdy prodělala.

„Neškodná“ dětská nemoc

Tím virem je varicella zoster, původce planých neštovic. Tenhle herpetický vir nemá nijak děsivou pověst. Naopak. Tím, že způsobuje nemoc, která trápí zejména děti, jej nikdo nepovažuje za extra nebezpečný, pokud ho nedostane oslabený jedinec nebo těhotná žena. Proto se proti němu nechává očkovat jen málokdo, ačkoli vakcína existuje a je běžně dostupná. Navíc se tvrdí, že ho jde „chytnout“ jen jednou, takže pokud jste v dětství plané neštovice prodělali, můžete být v klidu.

Ve skutečnosti to ale není tak úplně pravda. Ano, můžete ho sice dostat jen jednou, ale navždy. Jinými slovy, jakmile varicella zoster do našeho těla jednou pronikne, způsobí celoživotní infekci, která je po většinu času takzvaně latentní. Jakmile ale lidský organismus z nějakého důvodu oslabí, nemoc se přihlásí o slovo znovu. Tentokrát ale jako takzvaný pásový opar – kožní onemocnění, které začíná palčivou bolestí v postižené oblasti, nejčastěji na trupu, hrudníku či krku. Pak se na stejném místě objeví ošklivé puchýřky, kůže zrudne a je velmi citlivá.

Týká se většinou starších lidí

Někdy se ve vzácnějších případech stane, že pásový opar napadne jeden z lícních nervů, a to způsobí právě Ramsey-Huntův syndrom. Vyrážka se většinou objeví na jednom uchu, případně rovnou v něm a obličejové svaly částečně nebo zcela ochrnou.

To je ale vlastně ještě ta lepší varianta, protože se může přidat částečné (či úplné) ohluchnutí a poškození zraku, neboť rohovka, kterou nekryje víčko, vysychá. Proto je třeba k lékaři zajít včas, aby mohl nasadit antivirotika, léky proti bolesti a další léčbu dřív, než k nějakému většímu poškození vůbec dojde. Onemocnění sice často postihuje starší pacienty, zpravidla více než 60leté, jak ale dokazuje případ Justina Biebera, krátkou slánku si může vytáhnout úplně každý.

Zdroj: Mayo Clinic

Mohli jste propásnout: Mišík byl před natáčením filmu Banger měsíc v nemocnici. Stejné problémy měl i Bieber

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom