8. února 2023 06:00

Nejhorší zemětřesení v dějinách Evropy zabilo 100 000 lidí. Gigantické otřesy byly jen začátek

Oblast kolem Messinské úžiny je přezdívána Terre Ballerine neboli tančící země a právě zde probíhá spousta seismických aktivit. Zemětřesení zde tedy nejsou ničím neobvyklým, to z počátku 20. století si ale lidstvo velmi dobře pamatuje kvůli hrůzám, které způsobilo. Je totiž označované jako vůbec nejhorší vzhledem k počtu ztracených životů.

Smrt je se zemětřeseními v jižní oblasti Evropy bohužel silně spjatá. V roce 1693 zemřelo 60 000 obyvatel jižní Sicílie. O téměř 100 let později, v roce 1783, postihlo pobřeží Kalábrie další zničující zemětřesení, které si vyžádalo životy 50 000 lidí. Největší zkázu ale přinesla událost, která nastala ve městě Messina, třetím největším městě Sicílie.

Sedm stupňů zkázy

Ničivé zemětřesení dosahující 7,5 stupňů Richterovy škály zasáhlo oblast 28. prosince roku 1908 v 05:20 ráno, kdy většina obyvatel zcela nepřipravena spala ve svých postelích. K otřesům se přidalo tsunami, které zaútočilo 12 metrů vysokou vlnou. Zkáza zasáhla jak Messinu, tak italské město Reggio di Calabria. Obě města v důsledku katastrofy ztratila 90 % budov. Hlavní zemětřesení bylo několik dalších dní následováno stovkami menších otřesů, které ničily další budovy a zraňovaly či zabíjely další obyvatele.

Když oblast 30. prosince navštívil král Victor Emanuel III., aby zhlédl rozsah škod, šokovala ho k nepoznání změněná krajina a zubožení lidé, kteří se před náhlými dešti jen v nočních úborech tísnili v jeskyních a narychlo zbudovaných příbytcích. Později bylo spočítáno, že v důsledku opakujících se otřesů a ničivých vln zahynulo 100 000 lidí, což je dodnes nejvyšší počet obětí v důsledku podobné katastrofy v Evropě.

Následky zkázy nebyly nepodobné dění v Turecku z února 2023, kde udeřilo nejsilnější zemětřesení od roku 1939. Zemětřesení zasáhlo oblast vzdálenou zhruba 900 km od syrských hranic, podle posledních zpráv si vyžádalo přes 5 000 obětí a desetitisíce zraněných.

Zdroj: History.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom