12. července 2023 12:29

Napoleonův komplex z výšky je mýtem, měl cenu 40 000 mužů. Nový film odhaluje jeho egyptskou misi

Geniální stratég, který doháněl soupeře k šílenství, vynikající milovník se spoustou žen – za všechny vzpomeňme polskou hraběnku Mariu Walewskou – a také objevitel starověkého Egypta nebo samozvaný císař. Tím vším byl Napoleon Bonaparte. Které z těchto jeho charakteristik vyčteme z prvního traileru velkofilmu Napoleon od Ridleyho Scotta?

Trailer k filmu Napoleon, kterého si zahraje Joaquin Phoenix, slibuje hodně. Kromě velkolepých bitev a zákulisních intrik v něm probleskuje osobní život francouzského císaře, jeho impulzivnost i krutost. Zveřejněný sestřih bezpečně mapuje hlavní momenty Napoleonova života a dává tušit, že Ridley Scott (Vetřelec, Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen a mnoho dalších snímků) v listopadu 2023 v kinech nezklame.

Přečtěte si také: Zajímavosti o Napoleonovi: Kolik ve skutečnosti měřil a na co podle konspiračních teorií zemřel?

Bitvy, a zase bitvy

Za své vlády Napoleon vybojoval na 60 bitev a jen sedm z nich prohrál. Od úspěšného obléhání Toulonu v roce 1793, přes vítězství v Itálii v roce 1797, bitvu tří císařů u Slavkova (1805) a desítky dalších střetnutí se táhne Napoleonova schopnost najít odvážné velitele, vyburcovat vojáky, odhalit slabiny početnějšího protivníka a porazit ho. Respekt, který si u svých soupeřů Napoleon získal svým vojenským uměním, trefně shrnul vévoda z Wellingtonu, Napoleonův přemožitel od Waterloo. O francouzském císaři údajně prohlásil, že jeho přítomnost na bojišti má hodnotu 40 000 mužů.

První egyptolog

Trailer nového filmu upozorňuje i na Napoleonovo egyptské tažení z roku 1798. Z vojenského a strategického hlediska šlo o fiasko, budoucí pokořitel Evropy se zde ale předvedl jako osvícený vládce. Stovky historiků, archeologů, vědců, lékařů, inženýrů nebo botaniků, kteří ho doprovázeli, nejen zlepšily život v této části Mamlúcké říše, ale hlavně pro Evropu objevily starověký Egypt jako takový. Následná egyptománie měla podobné rysy, jako mediální šílenství vyvolané nálezem vraku Titanicu. Napoleonovi lidé navíc náhodou objevili i klíč k budoucímu rozluštění hieroglyfů, slavnou Rosettskou desku.

Francouzský císař

Napoleon se na výsluní probojoval z asi nejméně očekávané části Francie, chudého ostrova Korsika. Naplnil tím zvláštní poučku, že velcí diktátoři se často narodí mimo území říší, které později ovládnou – třeba J. V. Stalin pocházel z Gruzie a Adolf Hitler byl zase rodilý Rakušan. Revoluční Francie dala mladému Korsičanovi příležitost vyniknout, a on ji využil. Záběry, kdy si Napoleon v traileru nasazuje císařskou korunu (došlo k tomu v roce 1804), vizuálně vycházejí ze slavného obrazu Jeana-Augusta Dominiqua Ingrese.

Mohlo by vás zajímat: Bitva bitev, krev po kolena. Napoleon do smrti vzpomínal na moravský zázrak

Milovník žen

Napoleon ženám imponoval. Legenda o tom, že kvůli své malé výšce trpěl komplexem, který byl po něm dokonce pojmenován, je mýtem. Císař měl se svými 168 centimetry na svou dobu zcela běžný vzrůst a byl dokonce o centimetr vyšší než později Stalin. Napoleonovou osudovou ženou byla o šest let starší Josefína Bonapartová – císař s ní žil 14 let do roku 1810, nedočkal se ale potomka. Z politických důvodů se Napoleon oženil s Marií Luisou Rakouskou, zároveň ale prožil vášnivý románek s mladou polskou šlechtičnou Marií Walewskou. Tu mu do císařské ložnice posílali přední polští šlechtici společně s jejím 80letým manželem.

Film Napoleon podle prvního traileru slibuje dramatickou akci, romantiku i drsnou podívanou. Výsledek se dozvíme po premiéře Scottova nejnovějšího díla naplánované na 23. listopadu 2023.

Zdroj: Napoleon-empire.net, History

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom