6. srpna 2023 06:00

16letá dívka přežila pád a roztříštění letadla. Usmrtil ji až nešťastný zásah hasičů

Letecké katastrofy: Nové důkazy S2 (7) – Asiana 214

Klidný let se změnil v peklo až ve chvíli, kdy se letoun blížil do cíle. Pilot až příliš spoléhal na automatický systém.

Komerční let Asiana 214 z mezinárodního letiště Inčchon v Soulu směřoval 6. července 2013 do amerického San Francisca. Počasí bylo klidné a nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo něco pokazit. Během přistávání si ale cestující začínali všímat, že letadlo klesá poněkud rychle. Stroj nakonec narazil ocasem do mořské zdi na okraji přistávací dráhy, čímž se ocas utrhl. V té chvíli piloti ztratili nad letadlem Boeing 777-200ER kontrolu.

Z deště pod okap

Trvalo dlouhých 90 vteřin, než kapitán vydal povel k evakuaci. Mezitím jeden z cestujících otevřel jeden z nouzových východů, kterým začali ostatní cestující unikat ven. První hasicí vůz přijel po třech a půl minutách a pokryl část letounu pěnou. Pod vrstvou pěny se ale bohužel ocitla i 16letá zraněná Číňanka, jež zůstala ležet pod křídlem. Protože pod pěnou nebyla vidět, přejel ji následně hasičský vůz, což ji stálo život. Celkem při nehodě zemřeli tři cestující.

Čtěte také: Nejhorší letecká nehoda u nás. Před 45 lety spadl letoun v pražském Suchdole

Vyšetřování tragické nehody nebylo nijak jednoduché, závěry vyšetřovatelů nakonec odhalily příčinu v lidském faktoru a nedostatečném výcviku. Když se letadlo blížilo k cíli, všiml si kapitán, že rychlost klesání je příliš nízká, a aby situaci dorovnal, přepnul autopilota do režimu změny letové hladiny. Tím ale zapříčinil, že letadlo začalo stoupat, což nechtěl. Než aby to sdělil staršímu a zkušenějšímu prvnímu důstojníkovi, rozhodl se chybu napravit tím, že stáhl páky na volnoběh.

Tím ale sebral letadlu rychlost, a to začalo ztrácet výšku. Pilot byl cvičený na letadle s jiným typem automatického systému, takže udělal chybný předpoklad. Tragická nehoda posléze vedla k zásadní revizi bezpečnostních protokolů a postupů.

Zdroje: Simple Flying / Medium

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom