19. července 2023 15:24

Rusko ztratilo letoun za 11 milionů dolarů. Obdobu legendárního Thunderboltu jsme měli i v Česku

Ruští turisté si na pláži natáčeli pád ruského bitevníku Su-25 do vody. Zraněný pilot se ale pomoci dočkal až za osm minut a havárii nepřežil.

Rusko přišlo při cvičném letu o stroj za 11 milionů dolarů. Bitevník Suchoj Su-25 primárně určený k palebné podpoře pozemních jednotek se zřítil do moře jen stovky metrů od pobřeží Azovského moře poblíž městečka Jejsk. To je vzdušnou čarou vzdáleno pouhých 70 kilometrů od ukrajinského Mariupolu. Pád letadla do vody si z pláže natáčeli překvapení ruští turisté.

Pilot se katapultoval až těsně před dopadem stroje na hladinu a podle ruského telegramového kanálu Baza si po nárazu zlomil obě nohy. Na hladině se navíc zamotal do padáku a začal se topit. Reakce lidí na břehu ale byla nulová, přestože zde byly k dispozici vodní skútry i motorové čluny.

Havárii sledoval druhý letoun, jako první se ale k pilotovi dostali po osmi nebo deseti minutách rybáři. Když dorazil člun se záchranáři, nepodařilo už se pilota oživit.

Smrtící hrábě

Suchoj Su-25 vznikl na konci 70. let jako sovětská obdoba amerického letounu A-10 Thunderbolt II zvaného Warthog. Zatímco Moskva používala pro Su-25 volací znak „Havran“, NATO mu přidělilo mnohem méně reprezentativní označení „žabí noha“. Letoun používala i československá a později také česká armáda, v níž si vysloužil přezdívku „hrábě“.

Su-25 se poprvé osvědčily během sovětské invaze do Afghánistánu, kde jeho obávaný dvouhlavňový 30mm kanón s kadencí až 3000 ran za minutu doplněný o rakety a pumy na deseti závěsnících pod křídly likvidovaly afghánské mudžahedíny. Od roku 1978 do ukončení produkce v roce 2017 bylo vyrobeno přes 1000 kusů Su-25 v různých variantách. Současná cena jednoho stroje je kolem 11 milionů dolarů.

Zdroj: Popular Mechanics, Letecké muzeum Koněšín

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom