16. července 2023 06:00

Kletba rodu Kennedyů: Syn zavražděného prezidenta havaroval a zmizel v oceánu

Blížila se už tma, když se 16. července 1999 ve 21:40 operátorům na severovýchodním pobřeží USA ztratil z radaru šestimístný jednomotorový letoun Piper Saratoga. Letadlo pilotoval John Fitzgerald Kennedy mladší, tehdy 38letý syn zavražděného prezidenta Spojených států. Se svou manželkou Carolyn a její sestrou Lauren mířil z Fairfieldu v New Yersey na ostrov Martha’s Vineyard. Nikdy tam ale nedoletěl.

John Fitzgerald Kennedy mladší se narodil 25. listopadu 1960 jen několik týdnů poté, co byl jeho otec John F. Kennedy starší zvolen 35. prezidentem USA. Na své třetí narozeniny už ale salutoval rakvi svého otce poté, co na něj byl 22. listopadu 1963 spáchán v Dallasu dodnes neobjasněný atentát. JFK mladší pak spolu se svou sestrou Caroline vyrůstal na Manhattanu v laskavé péči jejich matky Jacqueline Kennedyové.

Mohlo by vás zajímat: Prokletí Kennedyů letos znovu udeřilo. Tragická smrt se nevyhýbá ani ženskému pokolení

Po kratičké herecké kariéře a dvou neúspěšných pokusech dokončil studium práv na Newyorské univerzitě a začal pracovat jako asistent okresního státního zástupce, přičemž vyhrál všech svých šest případů. V roce 1995 založil politický lifestylový měsíčník George, který záhy dosáhl nákladu 400 000 výtisků.

Po svých rodičích zdědil John Fitzgerald Kennedy mladší velkou dávku šarmu a patřil k nejobletovanějším Američanům své doby. V roce 1988 ho časopis People dokonce zvolil „Nejvíc sexy mužem současnosti“. V roce 1996 se oženil s módní redaktorkou Carolyn Bessetteovou a žil s ní v New Yorku. Sousedé ho často viděli, jak jezdí na kolečkových bruslích, a i když byl znám svou dobrodružnou povahou, zřejmě se poctivě snažil co nejvíc se distancovat od často sebedestruktivního chování některých dalších příslušníků klanu Kennedyů.

Přečtěte si také: 26 sekund, které děsí dodnes: Jak vypadal atentát na Kennedyho?

Osudný let

Když ale sedal večer 16. července 1999 do kabiny malého letadla, dvakrát opatrný nebyl. Na 320 km dlouhé trase k ostrovu Martha’s Vineyard, kde se natáčel film Čelisti a kde chtěl vysadit sestru své ženy, aby pak už jen s ní pokračoval na Cape Cod na svatbu Roryho Kennedyho, nejmladšího potomka Roberta F. Kennedyho, ho čekal náročný let v mlhavé a bezměsíčné noci. V takových podmínkách pilot snadno ztratí orientaci a musí se spolehnout plně na své přístroje.

John Fitzgerald Kennedy mladší, který měl nalétáno 300 hodin, ale licenci na let jen podle přístrojů neměl. Přesto odmítl nabídku jednoho ze svých leteckých instruktorů, že poletí místo něj. Po hodině a dvou minutách letu pak radar ukázal, že se Kennedyho letadlo během pouhých 14 sekund propadlo z 670 metrů do 335 metrů, načež z radaru úplně zmizelo.

Pobřežní stráž pak na žádost rodiny a přátel spustila rozsáhlou pátrací akci, do které se zapojily tisíce lidí. O pět dní později potápěči vyprostili z vraku letadla v hloubce 40 metrů a pouhých 15 kilometrů od pobřeží ostrova těla všech tří cestujících a následujícího dne byl po kremaci popel obětí leteckého neštěstí pohřben do moře.

Vyšetřovatelé, kteří zkoumali trosky letadla Piper Saratoga případ v roce 2000 uzavřeli s tím, že stroj byl naprosto v pořádku a příčinou neštěstí byla malá zkušenost pilota, který ve tmě ztratil orientaci a kontrolu nad řízením.

Zdroj: History / People

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom