13. července 2023 06:00

Letadlo strhne z nebe jako dětskou hračku. Podívejte se na smrtící jev microburst

Letecké katastrofy: Nové důkazy S2 (7) – Microburst

O tom, že předvídání počasí je v letectví opravdu důležité, se 2. srpna 1985 přesvědčila letecká společnost Delta Airlines, jejíž letadlo se setkalo se zákeřným meteorologickým jevem. Život 136 lidí na palubě letadla Lockheed L-1011 TriStar vzal za své poté, co se setkal s microburstem.

Konvektivní bouře je místem, kde se střetávají vzestupný a sestupný proud. Vzestupný proud bouři podporuje pomocí teplého vzduchu, který se v určité výšce nad zemí kondenzuje a tím se vytvoří vlastní bouřkový mrak. Sestupný proud z bouře vynáší studený vzduch doprovázený srážkami.

Let do nebezpečí

Při tom může dojít k tomu, že se v horní polovině bouře nahromadí kroupy, čímž daná oblast ztěžkne a začne se propadat. Táním ledu a odpařováním kapek dochází k dalšímu ochlazení, kvůli čemuž se objem vzduchu stane ještě těžším. Zvýší se i pádová rychlost, zhuštěný chladný vzduch zamíří prudce k zemi a rozletí se po povrchu na několik set metrů až kilometrů. Jak uvidíte v pořadu Letecké katastrofy: Nové důkazy, jedná se o velice nebezpečný jev.

Čtěte také: V Evropě řádí extrémně silná bouře Poly. Zanechává spoušť, vyžádala si už dvě oběti

Dopravní letadlo společnosti Delta Airlines se s takovým jevem střetlo 2. srpna 1985. Třebaže v kabině seděli zkušení piloti, neměli proti silným větrům nejmenší šanci. Proud strhl letadlo k zemi rychlostí 3 m/s, přičemž stroj narazil na zem a pokračoval dál k nedaleké dálnici 114. Posádka dostala stroj opět do vzduchu, ztratila ovšem jeden motor. Ten zasáhl projíždějící auto a zabil řidiče. Kromě toho si letadlo roztrhlo nádrž o sloup, nad nímž prolétalo. Letoun se nakonec zastavil ve vodní nádrži na letišti Dallas Forth Worth. Potom letadlo explodovalo. Výbuch byl tak silný, že utrhl celou zadní část trupu, kde právě seděla většina cestujících. Hrůznou událost přežilo pouze 27 lidí.

Zdroje: Encyclopedia Britannica / Fox Weather / Weather Network

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom