8. května 2023 06:00

Alkohol před početím deformuje vzhled a mysl dítěte. Mužský vliv je výrazně horší

Fetální alkoholový syndrom ovlivňuje nejen kognitivní schopnosti dítěte, ale také výrazně mění jeho vzhled. V současnosti se ví, že i malé množství alkoholu, které si žena dopřeje v těhotenství, už rysy miminka ovlivní, nový výzkum ale prokázal, že matka není jediná, kdo může dítě alkoholem poškodit.

Nižší váha, hyperaktivita, poškozená centrální nervová soustava i mozek, ale také specifické rysy v obličeji, jako tenký horní ret, menší hlava, povislá víčka nebo krátký nos. To všechno jsou ukazatele takzvaného fetálního alkoholového syndromu. Nedávno jsme dokonce psali článek o tom, jak i skutečně malé množství alkoholu konzumovaného v těhotenství dokáže vzhled dítěte ovlivnit.

Můžete si ho přečíst zde: Alkohol v těhotenství výrazně mění obličej dítěte. Stačí i extrémně malé množství vína

Pokud má pediatr podezření, že by jím miminko mohlo trpět, obrací se proto většinou okamžitě na matku s otázkou, jak moc v těhotenství popíjela alkohol. A i když jakékoli pití popírá, stejně na ní tohle obvinění uvízne. Protože jak jinak FAS u dítěte vysvětlit, že? Jenže jak ukazuje moderní výzkum, žena v tom opravdu může nakonec být i nevinně.

Otec dítě dokonce ovlivní víc

„Zjistili jsme, že pokud muž před početím pije alkohol, ve skutečnosti to způsobuje u plodu jisté kraniofaciální rozdíly, a to mnohem silněji, než pokud pije matka,“ tvrdí autor výzkumu, doktor Michael Golding z texaské univerzity veterinární medicíny a biomedicínských věd. „To, co přichází prostřednictvím spermií, má zkrátka na organizaci obličejových rysů obrovský vliv.“

Goldingův tým samozřejmě nemohl z etických důvodů dělat žádné pokusy na miminkách. Myší miminka ale v případě, že matka během březosti pije alkohol, vykazují velice podobné změny v rysech, jako lidské děti, a právě na nich odborníci experimentovali. A pozor, dokonce se ukázalo, že v případech, kdy byl alkoholu vystaven otec, byly nalezené defekty u myších miminek daleko horší.

Varování i pro muže

Takže nejen že není bezpečné jakékoliv množství alkoholu konzumovat během těhotenství, ale muži, kteří se chtějí stát otci, by se měli alkoholu vyvarovat pro jistotu také. Je to koneckonců jen malá daň za zdravé dítě – a na rozdíl od žen mohou v okamžiku, kdy se těhotenství potvrdí, zase klidně otevřít pivo.

Zdroj: JCI

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom