Tři UFO nad Severní Amerikou: Detailní shrnutí všeho, co teď víme. Jak USA reagují na mimozemšťany?

Čtyři sestřelené objekty ve vzdušném prostoru severní části Spojených států amerických během několika málo dnů vyvolávají otázky. Šlo o útok cizí mocnosti, řekněme Číny? Nebo snad o útok mimozemské civilizace? A byl to vůbec útok?

Když se koncem ledna 2023 nad Spojenými státy objevil podivný bílý balón, byli ještě zastánci teorií o setkání s UFO víceméně v klidu. Balón o průměru 61 metrů se od 28. ledna netečně přesouval nad územím Spojených států a Kanady – a krátce poté, co Čína přiznala, že je jejím majetkem, ho Američané 4. února nad oceánem poblíž Jižní Karolíny sestřelili.

Balón plný přístrojů

Podle Washingtonu šlo o výzvědné zařízení napěchované přístroji, Peking si naopak stěžoval, proč tolik povyku kvůli neškodnému meteorologickému balónu. Prezident Joe Biden ovšem nevydal rozkaz k palbě bezdůvodně. Američané vetřelce dlouho sledovali, a dokonce kvůli němu zvedli ze země i své slavné špionážní letadlo z dob studené války U-2 Dragon Lady schopné operovat ve vysokých výškách – balón se totiž vznášel 18 kilometrů nad zemí.

Co vlastně zjistili? Balón nesl náklad o objemu tří autobusů a odhadované hmotnosti 910 kg. „Dračí dáma“ během obletů pozorovala 16 solárních panelů upevněných na nákladu a četné antény. Analýza trosek vylovených z moře pak prokázala, že panely sloužily k napájení množství přístrojů určených například k zaznamenávání a geolokaci rádiové komunikace a provozu mobilních telefonních sítí. Balón sestřelila stíhačka F-22 Raptor pomocí rakety vzduch-vzduch AIM-9 Sidewinder.

Náročný víkend

Čínský balón nad USA mohl zůstat kuriózním, nicméně ojedinělým incidentem. Jenže o týden později se začaly dít podivné věci, když od pátku do neděle sestřelovaly americké stíhačky každý den jeden podezřelý objekt za druhým. Byly to další meteorologické balóny, anebo šlo tentokrát spíše o kategorii Neidentifikovaných létajících objektů (UFO), případně neidentifikovaných vzdušných fenoménů (UAP)?

Víkend nabitý událostmi začal v pátek 10. února, když americký F-22 Raptor nad severním pobřežím Aljašky poslal do moře další objekt, který podle amerických činitelů postrádal jakýkoliv pohonný nebo řídicí systém. Následovala sobota 11. února, kdy letouny Severoamerického velitelství protivzdušné obrany NORAAD, jehož úkolem je chránit vzdušný prostor severu USA a Kanady, sestřelily nad kanadským teritoriem Yukon další objekt pohybující se ve velké výšce.  Byl menší než první balón a měl mít tvar válce.

Třetí incident se odehrál o den později, tedy v neděli 12. února. Stíhačka F-16 při něm nad Huronským jezerem severně od Detroitu zasáhla zřejmě nejpodivnější ze série vzdušných vetřelců. Představitelé amerického ministerstva obrany objekt pohybující se ve výšce 6 100 metrů popsali jako bezpilotní „osmihrannou konstrukci“, k níž byly připevněné provazy.

Další balóny, anebo snad UFO?

Zatímco u čínského balónu má americká administrativa víceméně jasno, původ dalších sestřelených objektů zůstává záhadou. „Nechtěl bych je kategorizovat jako balóny, z určitých důvodů je nazýváme objekty,“ prohlásil velitel NORAAD generál Glen VanHerck. Podle něj šlo o „velmi malé objekty vytvářející velmi malý radarový odraz“ s „nějakou formou pohonu“.

Generál VanHerck dodal, že nemůže vyloučit žádnou eventualitu včetně toho, že se jednalo o objekty mimozemského původu. „Nechám to prověřit rozvědné a kontrarozvědné služby. Nevylučuji nic,“ odpověděl velitel NORAAD na dotaz, zda vylučuje, že by mohlo jít o vetřelce z vesmíru.

Odborníci si lámou hlavu nad tím, co všechny objekty pohánělo a udržovalo ve vzduchu. Podle Pentagonu ani jeden ze tří posledních objektů nepředstavoval „kinetickou vojenskou hrozbu“ žádným pozemním cílům, poslední z nich ale mohl kvůli své nižší letové hladině ohrozit civilní leteckou dopravu. Po troskách sestřelených objektů Američané intenzivně pátrají.

UFO nad Spojenými státy?

Zatímco není zdaleka jisté, zda sestřelené objekty pocházely z vesmíru, o zásadní proměně přístupu amerických úřadů a zejména ministerstva obrany k fenoménu UFO si v posledních letech můžeme být jisti stoprocentně.

Zastánci existence UFO se už od 50. let detailně zabývali hlášeními a nepotvrzenými zprávami včetně například údajné existence tajné armádní příručky detailně určující postup při kontaktu s mimozemšťany. Film s ofocenou příručkou SOM 1-01 dostal poštou od neznámého odesílatele americký spisovatel Don Berliner v březnu 1994.

Od té doby tato „Příručka pro zvláštní operace – záchrana mimozemských bytostí a technologie“ datovaná rokem 1954 rozdělovala ufology na dva nesmiřitelné tábory. Jedni ji považují za jasný hoax, chcete-li podvrh, druzí vidí nápadnou podobnost v ní popsaných postupů s tím, jak se podle nich vláda a armáda USA při řešení jednotlivých případů UFO chovaly.

V roce 2021 americká administrativa vůbec poprvé přiznala, že se ve vzdušném prostoru vyskytují neidentifikovatelné jevy a že nedokáže vysvětlit 143 ze 144 případů neidentifikovaných létajících objektů hlášených vojenskými piloty. Poprask pak vyvolalo zveřejnění videozáznamů některých takových setkání.

ZDROJ: CNN, BBC

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom