14. září 2023 01:10
Adam Vala

Skuteční mimozemšťané, nebo podvod? Podivná těla v Mexiku jsou spojena s kontroverzními lidmi

Novinář a ufolog Jaime Maussan tvrdí, že těla nepocházejí ze Země a jsou stará přes tisíc let. Problém je v tom, že samotný Maussan má pomyslné máslo na hlavě.

Národní kongres Mexika uspořádal na své půdě nezvyklou událost. Ve spolupráci s dlouholetým novinářem a ufologem Jaimem Maussanem zde nechal vystavit dvě zkamenělá těla, která údajně nepocházejí ze Země. Tím, že se akce konala pod záštitou parlamentu Mexika, získala značnou pozornost a zejména v kruzích ufologů se začalo velmi rychle mluvit o převratném objevu. Faktem ovšem zůstává, že ačkoliv Maussan o svých poznatcích mluvil s vládními činiteli Mexika pod přísahou, v minulosti byl spojován s několika kontroverzními mimozemskými případy, které se následně ukázaly jako falešné.

K tématu: Do 20 let si budeme povídat s mimozemšťany. Netvrdí to blázni, ale NASA!

Jaime Maussan uvedl, že těla nejsou součástí pozemské evoluce a stejně tak nebyla nalezena na místě žádné možné havárie UFO. Ve skutečnosti mají těla pocházet z diatomitových dolů nedaleko města Cuzco v Peru a jejich stáří Maussan odhaduje na 700–1 800 let. Za tu dobu těla zkameněla, což by ale podle organizátora akce nemělo bránit jejich dalšímu zkoumání. Sám ostatně vybídl k tomu, aby se odborníci pustili do zkoumání DNA a potvrdili, že se skutečně nejedná o lidské ostatky.

Odvážná tvrzení

„Je to poprvé, kdy byla mimozemská forma života prezentována touto formou. Osobně myslím, že jde o zřejmou demonstraci toho, že máme co do činění s nelidským druhem, který není příbuzný s ničím z našeho světa,“ uvedl podle portálu Marca během svého vystoupení Maussan. Vymezil také, že nejde o mumie, ale o kompletní těla, se kterými nebylo po smrti nijak manipulováno. Následně pak forenzní expert José de Jesús Zalce Benítez podrobně popsal trojrozměrné skeny jednoho z těl, které odhalují humanoidní strukturu, poměrově velkou hlavu, dlouhé končetiny zakončené třemi prsty a rovněž několik vajíček v oblasti nad slabinami.

Celá akce měla přimět vládu Mexika k tomu, aby se sledováním UAP a mimozemského života obecně více zabývala a dala prostor odborníkům prozkoumat některé dosud utajované události. Šlo o přímou reakci na podobné slyšení o neidentifikovatelných objektech a mimozemšťanech před Kongresem Spojených států, který na sebe rovněž strhl značnou pozornost, ale nikoliv v tak fantastické rovině jako Maussan a jeho objevy. Nakonec, mezi účastníky byl také bývalý americký pilot Ryan Graves, který přinesl několik svědectví o setkání s mimozemskými letouny, a profesor Abraham Loeb, jenž působí na Harvardově univerzitě. Loeb stojí za tezí, že asteroid Oumuamua není přírodního původu.

Skutečnost, nebo podvrh?

Mohou ale být těla vystavená ve skleněných boxech skutečná? Maussan je objevil už v roce 2015 s tím, že o dva roky později vznikl o objevech několikadílný pořad, který zveřejnil portál Gaia. Všech pět těl, včetně dvou vystavených v roce 2023 v mexickém kongresu, bylo už v té době skenováno a podrobně zkoumáno se shodnými závěry, ne všichni ale tezím Maussana a jeho týmu uvěřili. Objevilo se hned několik věrohodných analýz záběrů a fotografií nalezených mumií, na nichž bylo možné pozorovat nejrůznější směsici lidských kostí poskládaných do jiných tvarů a délek.

K dispozici je rovněž video, v němž má vypovídat údajný spolupracovník týmu, který mumie a mimozemská těla vytvářel. Stejně jako v případě Maussanova tvrzení, že DNA domnělých mimozemšťanů neodpovídá té lidské, však nepřicházejí žádná skutečná potvrzení ani odborné analýzy.

Sám Maussan je pak spojován například s kauzou kolem údajného těla mimozemšťana z tzv. Roswell Slides, které ale podle dalšího zkoumání patřilo zesnulému dvouletému chlapci. Maussan přitom skrze svůj projekt Be Witness vehementně zastával názor, že jde o mimozemšťana, což na jeho objevy z roku 2015 vrhá stín pochybností. Rovněž přítomnost Abrahama Loeba na akci v mexickém kongresu působí kontroverzně kvůli jeho značně přehnanému přisuzování významu a vlivu údajných mimozemských civilizací na Zemi a lidstvo. Vyloučit však v tuto chvíli nelze s určitostí nic.

Zdroj: Independent, Marca, Snopes, Metabunk, Live Science

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom