22. února 2023 06:00
Adam Vala

Sestřelování UFO není levná švanda. Z nákladů na vypálenou raketu se vám protočí panenky

Spojené státy řešily v únoru 2023 hned několik incidentů s neidentifikovanými objekty. Došlo i na sestřelování pomocí stíhaček a jejich raket. Jenže to je docela drahá legrace v momentě, kdy se ukáže, že nešlo o ufony nebo špionážní zařízení.

Američané v průběhu února 2023 řešili hned několik případů neidentifikovatelných létajících objektů nad svým územím. Po incidentu s čínským balónem, pohybujícím se v okolí Pentagonu a dalších vládních budov ve Washingtonu, se mělo krátce za to, že Spojené státy pouze odhalily další balóny, nakonec se ale začalo mluvit o UFO. To přirozeně vždycky vzbudí zájem veřejnosti, podle dosavadních vyjádření se ale zdá, že nešlo o mimozemské objekty, i když zástupci americké vlády a armády nebyli více konkrétní.

ČTĚTE TAKÉ: Hodinový let UFO vysílala i televize. Sledovat ho šlo z míst vzdálených 2 000 kilometrů

Raketa za statisíce dolarů

V čem ovšem konkrétní byli, je trochu kuriózní přiznání ohledně první střely, která byla na jeden z objektů vystřelena. Jak totiž potvrdil generál Mark Milley, předseda sboru náčelnického štábu, raketa AIM-9X Sidewinder vystřelená z odpalovače stíhacího letounu F-16 minula svůj cíl. Zásah probíhal nad Huronským jezerem přibližně ve výšce 6 kilometrů a podle oficiálního vyjádření zástupců amerického letectva nebylo původně zřejmé, kam raketa dopadla. Následující upřesnění od generála Milleyho ale potvrdilo, že střela skončila v Huronském jezeře, a až druhá střela dokázala cíl zasáhnout. Tím ukončila hrozbu, kterou s sebou objekt přinášel, neměla být ale příliš velká a šlo spíše o případnou ochranu civilního majetku po dopadu než o přímé ohrožení země.

K TÉMATU: Balóny nad USA jsou špička ledovce. Pentagon zaznamenal za rok více UFO než za dvě dekády

V tomto ohledu je ale zajímavé ptát se, kolik tedy takové sestřelení malého, a podle vyjádření zástupců americké armády nepříliš nebezpečného objektu vlastně stojí. Připočteme-li letectvu jeden výstřel naprázdno a tudíž nutnost vypálit ještě jednu střelu, mělo by to podle informací portálu Newsweek činit až 940 tisíc dolarů. Cena jedné střely AIM-9X se má totiž pohybovat v rozpětí 430-470 tisíc dolarů, takže jeden výstřel může přijít až na více než 10 milionů korun.

Do částky přitom podle Bloombergu nejsou započítány další náklady, které obvykle platí příslušníci jiných zemí, které si Sidewindery v USA objednají. Jde například o poplatek za servisní vybavení nebo trénink, jak se střelou nakládat, na což se ale v domácí armádě Spojených států hledí jinak. Na každý pád můžete vidět, že ani sestřelování „ufounů“ není laciný špás.

Zdroj: Newsweek, Popular Mechanics

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom