O UFO v Roswellu Američané opakovaně mlžili. Moderní technologie odhalily nové skutečnosti

Vetřelci dávnověku S13 (7) – Roswell

Ve druhé polovině 40. let 20. století měly Spojené státy Americké nemálo problémů. Jedním z nich byl fenomén létajících talířů. Vzrůstající fascinace neznámem se naplno rozhořela poté, co vojín Kenneth Arnold nahlásil podivné diskovité objekty přelétat nad sopkou Mount Rainer. Kulminovala pak nanejvýš podivuhodným incidentem ve městě Roswell v Novém Mexiku.

Hojně probíraná událost se stala 2. července 1947, jen pár měsíců poté, co prezident Harry Truman vyhlásil boj proti komunismu na celém světě, k čemž mu pomáhaly přísně tajné projekty na několika leteckých základnách. Nad městem Roswell byl toho dne zpozorován podivný objekt připomínající létající talíř. Farmář William Brazel druhý den ráno našel rozptýlené trosky, sestávající převážně z dřevěných třísek, fólie a gumy. K nálezu přivedl místního šerifa, jenž obratem kontaktoval majora Jesseho A. Marcela z letecké základny v Roswellu. Na místo se okamžitě dostavil major Marcel s vojáky 509. bombardovací skupiny. Vojáci se zachovali poměrně nečekaně.

Kontrola informací

Příslušníci jednotky začali okamžitě zajišťovat trosky, zároveň na místě zadrželi i farmáře Brazela. Po několika dnech věznění byl propuštěn a důsledně instruován, aby v zájmu národní bezpečnosti držel jazyk za zuby. Trosky byly převezeny na leteckou základnu Wright-Patterson, přičemž majoru Marcelovi nebylo umožněno další zkoumání trosek. Podle oficiálního prohlášení se jednalo o ztroskotavší meteorologický balón. Bylo poněkud zvláštní, že by se kvůli meteorologickému balónu dělalo tolik tajností, a tak se brzy rozšířily spekulace spojené s tehdejší populární konspirační teorií a americká veřejnost žila senzačním podezřením, že v Novém Mexiku ztroskotali mimozemšťané.

Čtěte také: Spojené státy zveřejnily záběry UFO. Stříbrná koule proletěla pod dronem, pak rychle zmizela

Spekulaci o létajícím talíři rozšířil jeden z důstojníků základny v Roswellu, jenž dodal informaci novinám. Marcel se společně s brigádním generálem Rogerem Rameyem vydali do Texasu, kde měli předložit vyjádření médiím. Na tiskové konferenci předložili trosky, dokládající, že skutečně šlo o meteorologický balón a není žádný důvod ke znepokojení. Tisk se s touto verzí příběhu spokojil, jak ale uvidíte v pořadu Vetřelci dávnověku na Prima Zoom, na jejich prohlášení něco nesedělo. Na fotografii z tiskové konference Ramey drží v ruce písemný dokument, jehož obsah byl donedávna záhadou. Díky moderním technologiím se ale znění dokumentu povedlo alespoň částečně rozluštit.

Možné vysvětlení

Zpráva, kterou drží Ramey v ruce, hovoří o přepravě „disku“ a nalezených tělech, což je v rozporu s oficiálním prohlášením. Konspirační teorie ani po letech neodezněly, naopak během let zesílily. Objevilo se svědectví jistého G. L. Barnetta, jenž údajně viděl jinou havárii u městečka Socorro v Novém Mexiku, kde byl nalezen úplný létající disk s mrtvými mimozemskými těly. Vznikla tak jedna z populárních spekulací, že mimozemská loď explodovala nad farmou v Roswellu, kde z ní odpadly trosky, nicméně doletěla až do Socorra. Podle Barnetta byl celý humbuk kolem Roswellu účelovou prací vlády, jež se snažila odvést pozornost od Socorra.

Skutečná pravda je sice někde tam venku, nicméně by nám určité vodítko mohla dát metoda, jakou chtěl Harry Truman bojovat proti komunismu. Od roku 1946 do roku 1947 zaměstnával armádní základny přísně tajný projekt Mogul. Spočíval ve vypouštění balónů opatřených mikrofony, které měly zaznamenávat zvukové vlny způsobené sovětskými jadernými testy. Zároveň v oblasti Nového Mexika působila základna White Sands Missile Range, soustředící vědce, jimž Spojené státy později vděčily za vytvoření vesmírného programu. Kromě toho v Roswellu působila jediná letecká divize na světě, která disponovala jadernými zbraněmi. Americká vláda měla pravděpodobně dobrý důvod okolnosti incidentu zatajit, mimozemské plavidlo je ale zřejmě ta nejméně pravděpodobná možnost.

Zdroj: Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom