Zklamání pro fanoušky UFO a mimozemšťanů. Před blízkým setkáním čeká lidstvo zánik

Pro milovníky sci-fi a nadšence do teorií o mimozemských civilizacích tohle není nijak povzbudivá zpráva. Ty, kteří mají z invaze mimozemšťanů strach, to ale naopak může uklidnit.

Lidstvo v roce 1974 poslalo k hvězdokupě Messier 13 zprávu přes frekvenčně modulované rádiové vlny. Tato zpráva obsahovala například čísla od jedné do desítky, informace o lidech, jako jsou chemické informace o DNA a znázornění postavy člověka s rozměry, a také něco jako vesmírné směrovací číslo k nám na Zemi.

Zpráva z Aceriba ke svému cíli dorazí za cca 25 tisíc let, takže šlo spíš o demonstraci lidského pokroku než o skutečný pokus o komunikaci. Nicméně když vědci v roce 2022 oznámili, že připravují její modernizovanou verzi, některé lidi i tak přepadly obavy. Abychom cizí civilizace neupozorňovali na svou existenci koneckonců kdysi varoval i slavný teoretický fyzik Stephen Hawking. Odborníci z univerzity v Pekingu ovšem nyní přišli s výzkumem, který by měl jakoukoli paniku uklidnit.

Přinejmenším 2 000 let

Vzhledem k tomu, že jsme jediná vyspělá civilizace na Zemi, je pro nás jednou z nejpalčivějších otázek, jestli je naše existence unikátní,“ píší Wen-ťie Sung a Che Kao ve své studii. „Ale důvod, proč jsme zatím neobdrželi žádný signál, může tkvět ve faktu, že nejsme ještě moc dlouho takové komunikace schopní.“

Podle jejich výpočtů musí lidstvo přežít ještě pěkně dlouhou dobu, než s mimozemšťany budeme moct komunikovat: V nejoptimističtějším případě, že naše galaxie ve skutečnosti přímo oplývá mimozemskými civilizacemi schopnými komunikace, to bude trvat dalších 2 000 roků. Daleko pravděpodobněji ale prý uběhne času o dost více, a to až 400 000 let.

Argument soudného dne

Čínští odborníci svoje dohady postavili na výzkumu z roku 2020, kdy se povedlo vytvořit odhad, že by galaxie Mléčná dráha mohla skrývat 36 inteligentních civilizací schopných komunikace. Odborníci tehdy aktualizovali takzvanou Drakeovu rovnici, kterou americký astronom Frank Drake sestavil v 60. letech 20. století. Wen-ťie Sung a Che Kao vzali ale v úvahu také fakt, že některé z civilizací mohly vzniknout později v životě jejich hvězdy a některé dříve.

To, že by se lidstvo nemuselo žádné komunikace s mimozemšťany dočkat, je proto celkem reálná obava. Civilizace navíc podle mnohých odborníků mají sebedestruktivní tendence. Hovoří o tom třeba takzvaný Argument soudného dne, podle nějž nám zbývá už jen nějakých 750 let existence.

Zdroj: Celestis.com, The Astrophysical Journal, IFL Science

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom