UFO nad Ukrajinou vyděsilo Sověty. 15 vteřin hrozilo odpálení jaderných zbraní

Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno S1 (5) – UFO nad Ukrajinou

Pozorování UFO se většinu času obejdou bez nepříjemných doprovodných efektů, často je doprovázejí jen výpadky elektřiny nebo podivná zkušenost. Jedno zjevení neidentifikovaného plavidla ale zanechává nepříjemně mrazivý pocit. Svět se totiž na 15 vteřin ocitl na pokraji jaderné apokalypsy.

Jaderná základna Usovo na Ukrajině byla jednou z pojistek Sovětského svazu pro případ, že by studená válka zásadně zvýšila svou teplotu. K tomu málem došlo 4. října 1982, když byl v 18:30 moskevského času 2 kilometry od základny zpozorován podivný létající objekt. Jeden z důstojníků jel blíž, aby získal lepší identifikaci. Jakmile se ale přiblížil, selhal mu vysílač. Nebyla to však zdaleka jediná technika, nad kterou 50. raketová divize strategických sil Vojenského okruhu Karpat ztratila kontrolu.

UFO nad jadernou základnou

Létající objekt se nad základnou objevil ve 21:30 moskevského času. Neměl žádná okna, byl dokonale hladký a manévroval tiše a nepředvídatelně, pohyboval se tak, jak to žádný známý letoun nedokáže. Zatímco se UFO nerušeně pohybovalo nad jadernou základnou, všechny kontrolky a displeje se samovolně rozsvítily a nereagovaly na žádné povely posádky. V té chvíli ještě nebyl pořádný důvod panikařit, protože jaderné zbraně by se musely aktivovat signálem z Moskvy, která o ničem nevěděla. Proto všechny překvapilo, když se rakety samovolně uvedly do pohotovostního režimu.

Prima CNN: Tohle je 5 nejšílenějších filmů s mimozemšťany! Viděli jste je všechny?

Posádka základny měla před sebou ty nejhorší vyhlídky. Všechny kontrolky oznamovací tabule byly rozsvícené, jaderné střely připravené k odpalu a nikdo nebyl schopen získat nad situací kontrolu. Celá hrůza trvala 15 vteřin. Poté začalo UFO odlétat a vše se vrátilo do normálu. Zařízení základny bylo později rozebráno do posledního šroubku, nikdo ale nenašel žádnou zvláštní závadu. Nikdo nikdy nezjistil, co se přesně stalo, zůstala pouze pachuť nevysvětlitelné příhody a spousta spekulací. Jak uslyšíte v pořadu Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno, podle jedné z teorií nám chtěl někdo naznačit, že jaderný arzenál není nijak efektivní obranou.

Zdroje: The Herald / Nicap

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom