Grónský bermudský trojúhelník skrývá obří hřbitov. Odhalil ho speciální radar

Tajemství v ledu (1) - Grónský bermudský trojúhelník

Badatelé objevili v jihovýchodním Grónsků místo, na kterém se nachází letecký hřbitov. Co je zač místo, kterému se přezdívá grónský bermudský trojúhelník?

Vědci pracující na ledovcích učinili v roce 2011 nečekaný objev. Díky podpovrchovému radaru objevili zhruba 90 metrů pod ledem havarované letadlo P-38 z druhé světové války. Brzy se zjistilo, že letoun není jediný a v okruhu několika kilometrů se nacházejí další letadla.

Tým objevil stroje ve velice odlehlé oblasti. „Jedná se o nehostinné místo s velice chladným počasím,“ prohlásil pro Live Science vedoucí pátrání, obchodník Jim Salazar. Jednalo se o trasu, kterou využívala americká letadla během druhé světové války v rámci operace Bolero. Během té se dodávala válečná letadla, vybavení a zásoby pro naplánovanou spojeneckou invazi do nacisty okupované Evropy.

Grónský bermudský trojúhelník

Na trase však docházelo k nenadálým sněhovým bouřím, které komplikovaly lety a kvůli kterým se stroje dostávaly do problémů. Více o místě, kterému se přezdívá grónský bermudský trojúhelník, se dozvíte v dokumentu Tajemství v ledu na Prima ZOOM.

Nejsmutnější je však fakt, že letouny, které se havarovaná letadla pokusila zachránit, často čekal podobný osud. Přestože se například podle rádiové komunikace zdálo, že zhruba pět členů posádky letounu C-53 pád přežilo, špatné počasí a následná havárie záchranného letadla způsobila, že přeživší už se zpátky domů nikdy nevrátili. Dá se tedy předpokládat, že s největší pravděpodobností umrzli nebo vyhladověli.

Zdroj: Live Science

Šarlota Chmelařová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom