5. října 2022 14:00

Největší loď amerického námořnictva beze stopy zmizela. Ztráta 300 osob má i racionální vysvětlení

Bermudský trojúhelník se stal symbolem přitažlivé záhady i strachu z neznámé hrozby. Jaké neštěstí tam potkalo nákladní loď?

Mezi nejhrůznější záhady bermudského trojúhelníku patří dodnes neobjasněné zmizení ve své době největší lodě amerického námořnictva USS Cyclops. Ta převážela uhlí z Pobaltí na americké pobřeží od roku 1910 a svou povinnost vykonávala na východním pobřeží od Newportu po Karibik. Během první světové války byla jednou z klíčových zásobovacích lodí, osudným se jí však stal 3. březen 1918, kdy loď vyplula zřejmě naposledy.

Záhadné zmizení

USS Cyclops vyplula ve večerních hodinách z přístavu v Barbadosu s nákladem 10 000 tun manganové rudy, kterou bylo potřeba dopravit do muničních továren Baltimoru. Do cíle však nikdy nedoplula, nikdy nevysílala SOS, neposlala žádnou zprávu a nenašly se ani žádné stopy. Poměrně velké nákladní plavidlo s 300 osobami na palubě zcela nepochopitelně zmizelo.

Událost nějakou dobu plnila titulní stránky novin. Spekulace ohledně zmizení plavidla byly čím dál divočejší, od zásahu stran německých sil po nadpřirozené příčiny a podmořská monstra. Jedna ze střízlivějších hypotéz se týká samotného nákladu lodi. Posádka USS Cyclops totiž převážela převážně uhlí a s manganovou rudou, která je mnohem těžší, a neměla příliš zkušeností. Značný rozdíl ve váze, který nikdo nevzal v potaz, mohl teoreticky zapříčinit zkázu plavidla. Stále jde však jen o jednu z teorií a celou pravdu se možná nikdy nedozvíme.

Zdroj: Wikipedie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom