12. května 2023 18:05

Měly by na Mars letět jen ženy? Důkladný výzkum odhalil, proč to dává perfektní smysl

Současný výzkum potvrdil správnost studie, kterou vědci sestavili na přelomu 50. a 60. let 20. století. Tehdy jejich závěru ale nikdo nepopřál sluchu vzhledem k panující nerovnosti pohlaví…

Historie se opakuje a někdy to platí i pro vědu. Současní odborníci oprášili dávno zapomenutý výzkum, podle kterého je praktičtější, inteligentnější a výhodnější poslat do vesmíru ženskou posádku, a potvrdili jeho správnost. To všechno se přitom děje v době, kdy se rozhoduje o přelomovém vesmírném letu, a pokud je pravda to, co o rovnosti pohlaví tvrdíme, neměly by v cestě stát žádné genderové předsudky. Dočkáme se tedy toho, že bude první posádka, co doletí na Mars, čistě ženská?

Ženský vesmírný program ztroskotal na předsudcích

Psal se rok 1959, když generál Donald Flickinger a doktor W. Randolph Lovelace II. prohlásili, že by bylo daleko praktičtější do vesmíru poslat ženu než muže. Jako argumenty tehdy použili nižší tělesnou váhu, menší spotřebu kyslíku a kalorií. Když jejich argumentům nikdo ze vzdušných sil nepopřál sluch, Lovelace se dokonce ujal vedení ženského vesmírného programu.

Přečtěte si také: Pravěké ženy byly mnohem silnější, než si myslíte. Překonaly by i dnešní elitní sportovce

Zkušené pilotky prošly identickými testy jako muži, snad jen s jediným rozdílem – přidanou gynekologickou prohlídkou. A prošlo 13 z 19 žen (pro srovnání, ve stejném programu prošlo 18 z 32 mužů). Psychologické testy byly u žen ještě o něco přísnější než u mužů, a i těmi byly ženy schopné projít.

Asi se nicméně shodneme, že na počátku 60. let v USA byly ženy stále diskriminovány v mnoha ohledech, takže není překvapením, že byl projekt po dvou letech zastaven a do vesmíru se až do roku 1983 žádná žena nepodívala. Výsledky zmíněného výzkumu ale zůstaly v archivu a současní odborníci na ně teď navázali. Moderní výzkum vše potvrdil: Do vesmíru by bylo výhodnější poslat ženy.

O 41 procent nižší spotřeba

Vědci začali tím, že určili, jak by měl optimální astronaut vypadat. Faktory, které brali v úvahu, byly například spotřeba kyslíku, celkový výdej energie, produkce oxidu uhličitého a tepla nebo spotřeba vody.

Mohlo by vás zajímat: První žena v historii obletí Měsíc. Složení nové mise NASA mě překvapilo, přiznává expert

Jak se ukázalo, mužští astronauti se od kýženého ideálu značně odchylují – celkový energetický výdej vzrůstá o 30 procent, spotřeba kyslíku dokonce o 60 procent a produkce oxidu uhličitého tím pádem také vzrůstá o 60 procent. Spotřeba vody byla také vyšší, o 17 procent.

Astronautky na tom byly o hodně lépe, a to i v případech, že měly větší než průměrné tělesné proporce. Když odborníci výsledky dali dohromady a porovnali průměrnou Američanku s průměrným Američanem, vyšlo jim, že ženy mají o 41 procent nižší spotřebu zdrojů a kyslíku.

Bude posádka na Mars složená výhradně z žen?

Přičtěme k tomu fakt, že čím menší habitat na Marsu, tím z přepravních důvodů lépe, a že jediné zásobování bude na 267 milionů kilometrů vzdálené Zemi, a tak se každý ušetřený kilogram a centimetr prostoru počítá – a máme tu rázem hromadu podstatných argumentů pro to, aby byla první lidská výprava na Mars čistě ženská. Otázkou ovšem je, nakolik jsme se v rovnosti pohlaví od počátku 60. let posunuli.

Zdroj: Scientific Reports

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom