30. března 2023 06:00

Vesmírná mise NASA předčila očekávání. Podívejte na zlomový moment v dobývání Marsu

Rok, který otřásl světem S1 (4) – Přistání na Marsu

Dobytí Marsu patří k vysněným velkým cílům mnoha kosmických programů. K objasnění hypotézy, že Mars má potenciál pro plné životní prostředí, výrazně přispěl projekt NASA s názvem Mars Exploration Rover.

Hlavním předmětem mise byla dvě vozítka, pojmenovaná Spirit a Opportunity. Každé z vozítek vážilo dohromady 1 063 kg a bylo vybavené panoramatickou kamerou, miniaturním spektrometrem, Mössbauerovým spektrometrem na hledání sloučenin železa v získaném vzorku, spektrometrem rentgenového a alfa záření nebo bruskou pro zpracování hornin. Jejich výkon zajišťovaly solární panely. Zároveň měla obě vozítka zajímavou pojistku pro hladké přistání.

Hladké přistání

Obě vozítka měla k dispozici balony, které se při klesání na povrch nafoukly a stroj obalily. První vozítko, Spirit, odletělo směrem k Marsu 10. června 2003, Opportunity následovalo 7. července. Obě vozítka úspěšně přistála na povrchu Marsu 4. a 25. ledna 2004, každé na jiné straně rudé planety. Jak přistání vypadalo, můžete vidět v pořadu Rok, který otřásl světem na Prima Zoom. Cílem byl kráter Gusev, v němž se předpokládala dřívější existence jezera, a planina Meridiani. Na ní vozítko nalezlo horniny se stopami vody.

Čtěte také: Oči jako krátery a čumák jako hora. NASA na Marsu objevila úchvatný medvědí obličej

Vozítka Spirit i Opportunity byla navržena, aby vydržela tři měsíce. K velkému překvapení ale fungovala přes deset let. Za dobu svého působení poslala domů tisíce fotografií a dat, která svědčila o tom, že na Marsu opravdu byla voda. Prostředí Marsu ale nakonec samo misi Mars Exploration Rover přerušilo. Opportunity přestala fungovat 10. července 2018, 4 dny po prachové bouři, která vozítko poškodila. Vozítko Spirit nepřežilo marsovskou zimu a přestalo posílat data. Mise byla tedy 13. února 2019 ukončena.

Zdroj: NASA

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom