12. prosince 2023 11:15
Adam Vala

Nový vrtulník z tajného programu USA odhalen. Extrémní rychlost doplňuje výtečná kamufláž

Model Raider X je jedním ze dvou uchazečů o výběr z tajného programu armády USA.

Společnost Sikorsky, která spadá pod mateřský Lockheed Martin, představila prototyp průzkumného vrtulníku Raider X. Jde o helikoptéru nové generace, která je jedním ze dvou uchazečů o vítězství v národním výběrovém řízení USA spadajícím pod program Future Attack Reconnaissance Aircraft. Vrtulník byl ve fázi konceptu odhalen ve Washingtonu D.C. na veletrhu AUSA 2023. Druhým strojem, který soutěží ve výběrovém řízen, je Bell 360 Invictus.

Mohlo by vás zajímat: Obávaný vrtulník Apache ničí nepřátele pekelným ohněm. Jak posloužil propagandě?

Co umí Raider X?

Ať už vyhraje Bell, nebo Sikorsky, stroj má nahradit vrtulník Bell OH-58 Kiowa Warrior, který byl z výzbroje USA vyřazen v roce 2017. Vývoj obou prototypů se ale bohužel zpomalil kvůli zpoždění dodávek motorů a je stále otázkou, kdy se z fáze konceptu posunou obě helikoptéry dál. „Raider X je komplexní zbraňový systém,“ komentuje stroj od společnosti Sikorsky ředitel pro budoucí rozvoj Jay Macklin. Vyzdvihuje dosah, schopnost přežití a také jeho sílu, což jsou veličiny, které výrazně převyšují existující stroje. Raider X má být zapojen do celé operační sítě jako klíčová součást kombinovaných sil a umožnit operačním střediskům skvěle vidět bojiště a reagovat na vývoj.

Jednou z předností Raideru X je kromě unikátní konstrukce především rychlost, přesahující hodnotu 380 kilometrů za hodinu. Pyšní se rovněž protiběžným rotorem, podobným jako například u vrtulníku Ka-52. Samozřejmostí je pak důraz na aktivní kamufláž včetně skrytí motoru celého stroje nebo efektivního chlazení kvůli potření tepelných stop. Jde tak o velmi ambiciózní návrh s řadou inovativních prvků, které by mohly při výběru hrát roli. Důležité ale budou také vlastnosti Bellu 360 Invictus, které by mohly být známy zkraje roku 2024, kdy budou probíhat první letové zkoušky.

Zdroj: Lockheed Martin, Flying Magazine

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom