27. června 2023 06:00

Při vzpouře vagnerovců se umíralo. Prigožinovi muži Rusům sestřelili vrtulníky i důležité letadlo

Minipovstání vagnerovců údajně skončilo dřív, než mohlo dojít k bratrovražednému boji mezi vzbouřenci a jednotkami pravidelné ruské armády. Na zemi možná ano. Ruské vojenské letectvo ale skřípe zuby a počítá ztráty.

Vagnerovci věrní někdejšímu majiteli petrohradské restaurace Jevgeniji Prigožinovi evidentně disponovali protiletadlovými zbraněmi a během své 36 hodin trvající rebelie se je nebáli použít. Podle zpráv hned z několika zdrojů se jim tak během dramatického víkendu podařilo sestřelit šest útočných a transportních vrtulníků a navrch mimořádně cenný letoun sloužící jako vzdušné velitelství.

Přečtěte si také: Ozbrojená vzpoura v Rusku: Čeští analytici předpovídají, jak vše dopadne

Mezi šesti sestřelenými vrtulníky byly podle serveru Oryx, který sleduje pohyb zbraní a vojenské techniky, bojové vrtulníky Mi-35 a Ka-52, tři vrtulníky Mi-8 vybavené pro elektronický boj a jeden transportní Mi-8. O šesti strojích mluví i list The Kyiv Independent, kromě dvou útočných vrtulníků ale uvádí čtyři transportní.

Ruské letectvo se mimo jiné snažilo bombardovat dálnice vedoucí k Moskvě, aby zpomalilo postup Vagnerovců. Bomby přitom často minuly cíl a zranily několik lidí:

Černý víkend ruských vrtulníků

V každém případě ruské letectvo nečekanou ztrátu cenných vrtulníků pocítí. Stačí si uvědomit, že od počátku invaze Ruska na Ukrajinu v únoru 2022 se Ukrajincům podařilo sestřelit 30 ruských vrtulníků. Rusko v té době u své západní hranice shromáždilo kolem 300 vrtulníků, z toho asi polovinu útočných.

Mi-24V/35 (v kódu NATO „Hind“) dobře známe i z Česka. Jde o stroje, které dosud tvořily základ naší vrtulníkové síly a které v nejbližší době nahradí vrtulníky z USA. Kamov Ka-52 (v kódu NATO „Hokum-B“) je dvoumístný bitevní vrtulník zařazený do výzbroje ruské armády v roce 2010. Transportní vrtulník Mi-8 patří k nejrozšířenějším na světě, může přepravovat až 24 osob. Mi-8PPA je speciálně upravená verze vrtulníku pro vedení rádiolektronického boje.

Není Iljušin jako Iljušin

Ztráty vrtulníků jsou pro Rusy bolestné a mohou se významně podepsat na výkonu jejich letectva nad okupovanou Ukrajinou – svým způsobem větší ztrátu ale představuje sestřelení Iljušinu Il-22M. Jde o vojenskou verzi civilního Il-18 napěchovanou přístroji a sloužící už za Sovětského svazu jako vzdušné komunikační a velitelské stanoviště. Letoun s rozpětím 37,42 m poháněný čtyřmi turbovrtulovými motory byl sestřelen poblíž Kantemirovky nedaleko Ruskem okupovaného území Ukrajiny. Z deseti lidí na palubě (včetně obtížně nahraditelných specialistů) nikdo nepřežil.

Mohlo by vás také zajímat: Putin byl s Prigožinem domluvený. Moskva by jinak do hodiny padla, říká ruský opozičník

Povstání Vagnerovců proti ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi skončilo asi 200 kilometrů od Moskvy. Kolona vojáků a vozidel včetně tanků naložených na tahačích cestou z Rostova na Donu a Voroněže velmi těsně minula i jedno ze skladišť ruských jaderných zbraní. Východně od Voroněže se totiž na okraji Borisoglebsku údajně nachází sklad jaderných zbraní známý jako Objekt 375 C.

Není známo, zda se Vagnerovci skutečně chtěli jaderných zbraní zmocnit, ruské zdroje na síti Telegram ale zveřejnily video zachycující výbuch na mostě mezi městy Anna a Borisoglebsk. Možností, že by se část ruského jaderného potenciálu dostala do rukou vzbouřenců, se vážně zabývala i americká vláda.

Zdroj: Business Insider

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Vladimir Putin Moskva Ukrajina Rusko Vagnerova skupina Ozbrojené síly Ruské federace jaderná zbraň Kamov Ka-52 Mil Mi-8

Populární filmy na Prima Zoom