10. května 2023 12:25

První bitevní vrtulník pro českou armádu zahájil novou éru. Podívejte se, jak se poprvé vznesl

Květen 2023 je pro české vojenské letectvo přelomovým měsícem – do Česka dorazí první z celkem 12 bojových vrtulníků, které za téměř 15 miliard korun nakoupilo ministerstvo obrany. Do vzduchu se už dostal první bitevník AH-1Z Viper v českých barvách.

Česko nakoupilo od americké firmy Bell celkem 12 nových vrtulníků už v roce 2019. Jde o čtyři bitevní vrtulníky AH-1Z Viper a osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom v celkové hodnotě 14,6 miliardy Kč. Technici v montážním středisku firmy Bell v texaském Amarillu už zkompletovali první bitevní vrtulník Viper AH-1Z a vyzkoušeli ho i ve vzduchu:

Mohlo by vás také zajímat: Jak vypadá letecká výzbroj české armády? Tady je přehled našich stíhaček, vrtulníků a letadel

Vrtulník musí od výrobce nejprve převzít americká vláda, od ní pak teprve česká armáda. První stroje by měly do Česka dorazit nejpozději v květnu 2023. Nad rámec kontraktu, který dojednal tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar se svým americkým protějškem Markem Esperem, dostane česká armáda ze Spojených států darem za pomoc Ukrajině dalších šest starších viperů a dva venomy. Celkově se tak české bojové letectvo rozroste o 20 moderních strojů, které nahradí dosud využívané ruské Mi-24V/35.

Zahájení předávání prvního vyrobeného stroje se v továrně Bell Textron v texaském Amarillu zúčastnili i první náměstek ministryně obrany František Šulc a velitel Vzdušných sil Armády ČR Petr Čepelka. Podle něj přinášejí americké stroje nové schopnosti a způsoby nasazení a představují ucelený systém, který posune české vrtulníkové letectvo do 21. století. „Armáda ČR dostane dva výkonově podobné vrtulníky, které dokážou společně držet krok. Vipery zajišťují ofenzivní leteckou podporu, venomy samostatně nebo ve spolupráci zabezpečují manévrování, logistiku a blízkou palebnou podporu,“ uvedl velitel českého armádního letectva.

K vrtulníkům dostaneme i rakety

Kromě digitálního kokpitu s rozměrnými LCD panely a automatického letového kontrolního systému s integrovanou satelitní a inerciální navigací označil za další výhodu shodu v konstrukční i letové oblasti. „Piloti jsou schopni přecházet mezi jednotlivými typy. To mimo jiné umožňuje i výměnu dílů mezi venomy a vipery, což představuje jednodušší logistiku,“ vysvětlil Čepelka. S novými vrtulníky dostane česká armáda také řízené rakety proti pozemním cílům Hellfire a střely Sidewinder pro vzdušné cíle.

Přečtěte si také: Ukořistěný ruský tank byl v Praze už v roce 1942. Budil tehdy respekt a dával Čechům naději

V areálu základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou už je také instalován simulátor pro vrtulníky AH-1Z Viper, který do Česka dorazil v březnu na palubě obřího nákladního letounu C-17 Globemaster. Simulátor, který by měl být zprovozněn na začátku července 2023, se skládá z modelu kokpitu v měřítku 1:1 s veškerými prvky a vybavením jako ve skutečném stroji AH-1Z. Komplet tvoří dva kokpity umístěné za sebou a stanoviště instruktora. Další částí je kopule, na níž je promítáno virtuální prostředí realisticky zobrazující celou Českou republiku.

Zdroj: Armáda ČR

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom