27. listopadu 2023 16:15
Adam Vala

Nejkrásnější fotka posledního letu Concordu: Fotograf visel z vrtulníku, mrznul a měl jednu šanci

Britský fotograf visel z vrtulníku, byla mu zima a měl na vše jen jeden pokus. Concord zrovna letěl nad mostem v Bristolu.

Ve středu 26. listopadu 2003 uskutečnil nadzvukový dopravní letoun Concorde svůj poslední let. Odstartoval na mezinárodním letišti Heathrow a přistál v Bristolu, kde ho vítal nadšený dav milovníků letectví přímo za plotem vedle přistávací dráhy. Byl to nezapomenutelný okamžik avioniky, konec éry, která chtěla prosadit nadzvukovou dopravní přepravu. Z toho dne se zachovala i jedna z nejkrásnějších leteckých fotografií, která byla kdy vyfocena.

Mohlo by vás zajímat: Slavný Concorde nebyl první, nadzvukovou legendu předběhlo sovětské „túčko“

Stojí za ní fotograf Lewis Whyld, který téměř visel ze dveří z vrtulníku, byl bičován ledovým větrem a snažil se zachytit okamžik, kdy Concorde přelétal přes jiný zázrak moderní techniky. Tím je most Clifton Suspension Bridge v Bristolu, který je nádhernou památku viktoriánského inženýrství, a právě tohle splynutí působí ve finále tak magicky. „Vzpomínám si, jak někdo křičel – Tady je, tady je to letadlo,“ uvedl během oslav výročí letu i fotografie Whyld. Pro CNN řekl, že letoun musel ihned vyfotit, pak mu ale došlo, že by jej mohl zvěčnit i s lidmi stojícími na zemi a právě oním mostem.

„Byli jsme ve výšce asi 900 metrů, Concorde byl přibližně 450 metrů pod námi. Stál jsem na ližině vrtulníku, byla mi zima, foukal na mě proud z rotorů, necítil jsem prsty na rukou ani na nohou, necítil jsem ani obličej,“ popisoval Whyld dál podmínky, v nichž krásná fotografie vznikla a potvrdil, že nebylo vůbec snadné celou scenérii zachytit. „Kvůli úhlu, pod kterým jsme letěli, jsem se musel vyklonit přímo z vrtulníku. Byl jsem vyděšený z toho, že jsem teprve podruhé v životě seděl ve vrtulníku a také z toho, že něco pokazím,“ dodává fotograf.

Žádný pokus omyl

Bylo mu tehdy pouhých 25 let, pro agenturu South West News Service pracoval jen několik měsíců, neváhal prý však ani minutu, když se nabídka vyfotit Concorde při posledním letu objevila. Jediné, co prý slyšel od svého šéfa, bylo, aby to nepos*al. Proti Whyldovi hrála i tehdejší technika, protože zatímco dnešní fotoaparáty umí doslova střílet jeden snímek za druhým, tehdy to tak rychle nešlo. I kvůli tomu měl mít Whyld v podstatě jednu dvě šance, a přitom se ještě musel prát s přeexponovaností fotografie a nutnosti správně zaostřit. „Nebyl to ale žádný pokus a omyl, měl jsem jedinou šanci,“ vzpomíná Whyld.

Zbytek už je historie, snímek byl použit v podstatě u každého novinového článku a stal se neodmyslitelnou součástí skvělého, ale nepříliš úspěšného příběhu nadzvukového letounu pro civilní přepravu. Zda se někdy tahle éra vrátí, je stále otázkou. Existují ale návrhy, koncepty i prototypy, které to naznačují. Vznikne tím možná i prostor pro další podobnou fotku, musíme si na ni ale – stejně jako Whyld – počkat.

Zdroj: CNN

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom