8. března 2023 06:00

Špičková odstřelovačka, z níž mají Rusové strach, sestřelí i vrtulník. Podívejte se, jaké dělá díry

Ukrajinští odstřelovači mají k dispozici vlastní tajnou zbraň. Probíjí pancíře a ničí bunkry municí z druhé světové války.

Ne všechny kvalitní zbraně používané na Ukrajině musí být nutně západní provenience. Mezi největší strašáky Rusů patří i těžká odstřelovačská puška Snipex Alligator, která si na dva kilometry poradí s jakýmkoliv vojenským automobilem, obrněným transportérem nebo nízkoletícím vrtulníkem (o balistické ochraně pěchoty ani nemluvě). Její největší výhodou ale nejspíš je, že se vyrábí přímo na Ukrajině, jmenovitě v Charkově.

VÍCE K TÉMATU: Válku na Ukrajině rozhodne jediná věc. Nejsou to západní tanky, stíhačky ani vojáci

Puška používá náboje ráže 14,5 × 114 mm vyvinuté za druhé světové války pro sovětské protitankové pušky a poválečný kulomet KPV oblíbený i v československé armádě. Ukrajinci zbraň konstruovali tak, aby dokázala na vzdálenost 1 500 metrů proniknout 10 mm silným pancířem. Že to opravdu zvládne, můžete vidět v tomto videu.

Rekordní zásahy

Snipex Alligator patří do kategorie takzvaných protimateriálových pušek určených k ničení lehce pancéřovaných cílů, radarů nebo lehkých krytů pěchoty na velké vzdálenosti. V západních armádách je v této kategorii úspěšná například americká puška McMillan TAC-50, která ale používá slabší ráži 12,7 x 99 mm. Kanadský odstřelovač s ní v roce 2017 zasáhl v Iráku cíl na vzdálenost 3 540 metrů, což je nejdelší potvrzená vzdálenost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavný odstřelovač Wali: Rusové se chovají jako nacisti. Střílí, když slyší plakat děti

Svůj Snipex Alligator Ukrajinci zavedli do výzbroje teprve v březnu 2021 a už o rok později se osvědčil v těžkých bojích při ruské invazi na Ukrajinu. Rekordní potvrzený smrtelný zásah si ukrajinský odstřelovač připsal v listopadu 2022, když uspěl na vzdálenost 2 710 metrů.

Alligator a T-Rex

Manipulace s puškou přitom není vůbec snadná. Zbraň váží 25 kg a má na délku dva metry, střílet se z ní proto dá výhradně vleže. Kvůli síle výstřelu je puška vybavena izolátorem zpětného rázu a polstrováním pažby, střelec má k dispozici různé typy zaměřovačů, záblesk a do jisté míry i zvuk výstřelu pak maskuje nepřehlédnutelný tlumič. Puška se nabíjí pomocí odnímatelného zásobníku na pět ran.

Od roku 2017 má ukrajinská armáda k dispozici i odlehčenou verzi Snipex Alligator, která se nazývá T-Rex. I tato puška používá munici 14,5 × 114 mm, je však o 20 centimetrů kratší a nemá zásobník.

ZDROJ: Coffee or Die Magazine

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom