Konec konspirací o dvojníkovi nacisty Hesse. Vědci potvrdili, kdo ve skutečnosti pykal ve vězení

Dešifrované konspirace S1 (1) - Hessův dvojník

Konspirační teorie ohledně mocných historických figur se nevyhýbají ani zásadním postavám druhé světové války. Mezi pravidelnými tématy záhadologů se objevuje například Rudolf Hess, během jehož věznění pojal vězeňský lékař děsivé podezření.

Hitlerův zástupce nebyl nadšený z toho, že Německo vede válku s Velkou Británií a několikrát se pokoušel iniciovat mírová jednání. V roce 1941 se bez vědomí představitelů třetí říše vypravil letadlem do Skotska, aby se pokusil vyjednat mír. Jeho letadlo ale bylo zasaženo a rychle mu docházelo palivo. Hessovi tudíž nezbylo nic jiného, než vyskočit padákem. Ocitl se v polích, kde jej uvítal rozzuřený farmář.

Hessova totožnost

Jeden z nejdůležitějších mužů nacistického Německa se nakonec ocitl v londýnském Toweru, kde se neúspěšně pokusil o sebevraždu. Norimberské procesy k němu také nebyly nějak laskavé, tribunál jej odsoudil k doživotním žaláři v berlínské Špandavě. Po 46 letech v naprosté izolaci spáchal sebevraždu oběšením. Bylo mu 93 let. Fanoušci záhad měli ale dlouhou dobu jiný názor.

Čtěte také: Ortel je dement a skládá písně o Hessovi, napsal muž. Přestupková komise mu dala za pravdu

Franklin D. Roosevelt nebyl úplně přesvědčen, že muž u soudu a následně ve vězení byl Rudolf Hess. U soudu se choval podivně, jakoby nepřítomně, a měl potíže zapamatovat si události, jichž se účastnil. To se dá samozřejmě vysvětlit stresem, nicméně s podobnou teorií přišel také vězeňský lékař W. Hugh Thomas, jenž se o Hesse ve Špandavě staral. Všiml si například, že Hess nemá na hrudi jizvy po zranění, které měl utržit během první světové války. Zároveň měl vězeň jiné postavení zubů než právě Rudolf Hess.

Skutečný Hess, nebo dvojník?

Domněnka o dvojníkovi nakonec sama o sobě nemusí být přitažená za vlasy, z bezpečnostních důvodů jej používalo hned několik státníků. Naposledy se spekulovalo i o Vladimiru Putinovi, jehož návštěva Ukrajiny je sama o sobě plná podivných nejasností. Populární teorie o dvojníkovi Rudolfa Hesse ale nesouvisí s Hessovou ochranou, ba právě naopak. V pořadu Dešifrované konspirace na Prima Zoom se dozvíte, že Hess byl zavražděn buďto britskou rozvědkou, nebo německou tajnou službou. Umístění dvojníka do vazby pak mělo vraždu zahladit.

Hess byl pohřben ve Wunsiedelu. I proto, že se u jeho hrobu konaly akce neonacistů, bylo jeho tělo v roce 2011 exhumováno, zpopelněno a vysypáno do moře. Zdálo se, že dvojnické dilema už zřejmě nikdo nevyřeší. Naštěstí zůstala jedna věc, která mohla vnést do celé věci jasno, a ta existovala už od roku 1980. Lékař Phillip Pittman tehdy odebral „Hessovi“ vzorek krve, jenž patolog Rick Wahl hermeticky uzavřel a uschoval pro další účely. Právě s tímto vzorkem pracovali autoři nové studie, jejímž účelem bylo podívat se celé záhadě na kloub. Teď už zbývalo jen najít Hessovo potomstvo, s nímž by výzkumníci porovnali DNA.

To nebylo nic jednoduchého, protože Hessova rodina si přísně střeží své soukromí. Být potomkem nacistického pohlavára ostatně není nic, čím by se dalo chlubit. Zároveň je Hess relativně běžné německé jméno. Výzkumníkům se ale povedlo dva žijící potomky vypátrat a přesvědčit k testu pod podmínkou, že jejich identita zůstane skryta. Vědci se při testování zaměřili především na chromozom Y, jenž je pro porovnání určující. Skandál se nakonec nekonal. Vzorek se shodoval na 99,99 procent. Vězeň číslo 7, jenž strávil 46 let žaláře ve Špandavě, byl skutečně Rudolf Hess.

Zdroje: The Guardian / Smithsonian Magazine

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom