3. října 2023 06:00
Adam Vala

Slovensko ukázalo novou 155mm houfnici. Vylepšily ji boje na Ukrajině, podvozek má od Tatry

V průběhu září 2023 představilo Slovensko na výstavě DSEI v Londýně svou novou 155mm houfnici ShKH BIA s plně funkčním zbraňovým systémem, který už má za sebou první zkoušky.

Vývoj houfnice BIA vycházející z konceptů starších houfnic ShKH Zuzana 2 a ShKH Eva, které spojuje do jednoho dělostřeleckého systému, započal v roce 2021. Do výzbroje Slovenska, případně dalších států NATO, by pak měla být BIA zařazena v roce 2024.

Mohlo by vás zajímat: Nejrychlejší houfnice světa děsí rekordním tempem palby. Nepřátele rozdrtí a zmizí

Vylepšená houfnice

Jak uvádí konstrukční společnost Konštrukta Defence, potřeba vývoje vznikla na základě požadavků obchodních partnerů, ale také s ohledem na bojové zkušenosti získané z nasazení ShKH Zuzana 2 na Ukrajině a mezinárodního cvičení v Lotyšsku. Hlavními rysy vyvíjené houfnice jsou samozřejmě použití standardní 155mm munice, dále mobilita spolu s průchodností terénem, nižší hmotnost než u předchozích houfnic, zvýšená ochrana posádky a automatizace vedení boje.

Houfnice ShKH BIA využívá nejnovější řadu podvozků od původního dodavatele pro houfnice Zuzana 2, kopřivnické Tatry. Podle Konštrukta Defence se ale počítá i s použitím podvozků jiných výrobců. Jedním z dodavatelů by mohla být zatím blíže nespecifikovaná slovenská firma, která by byla schopna upravit podvozek přesně na míru nové houfnici, což je pro efektivitu přirozeně výhodnější. „Máme zájem v souvislosti s projektem BIA zapojit co nejvíc slovenských výrobců a tím podpořit slovenský obranný průmysl. Jsou však komponenty, které se jednoduše na našem území nevyrábějí,“ dodávají zástupci Konštrukta Defence.

Bližší specifikace houfnice budou zveřejněny na veletrhu IDEB 2023 v Bratislavě, prozatím se však dá vycházet z údajů k houfnici Zuzana 2. Dá se tedy předpokládat, že BIA bude mít účinný dostřel v rozpětí 5–40 kilometrů, platforma dokáže vyvinout rychlost přibližně 80 kilometrů za hodinu a její dojezd se bude pohybovat kolem 600 kilometrů. Zejména na mobilitě by se však mohla projevit specifika nových dodavatelů podvozku, pokud ke změně skutečně v budoucnu dojde.

Zdroj: Konštrukta Defence, Army Recognition

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom