31. července 2023 06:00
Adam Vala

Nejstrašnější zbraně v dějinách lidstva: Podívejte se na velké srovnání síly jaderných explozí

Od Little Boye až po Car bombu. Která z obávaných bomb je nejsilnější a co by na Zemi způsobila?

Válka na Ukrajině, ale také nedávné uvedení snímku Oppenheimer, vrací do celospolečenské debaty jadernou bombu. Nejničivější zbraň, kterou kdy lidstvo vyvinulo, slouží především jako zastrašovací prostředek, v minulosti ale byla provedena řada testů a opomenout nesmíme samozřejmě ani americký úder na dvojici japonských měst Hirošima a Nagasaki na sklonku druhé světové války. Víme tedy, jak výbuch vypadá, známe jeho sílu i následky, je ale stále děsivě fascinující takové záběry sledovat a hlavně porovnávat sílu jednotlivých bomb mezi sebou.

Mohlo by vás zajímat: Před 70 lety Američané poprvé otestovali termonukleární bombu. Podívejte se na gigantickou explozi

Bomby se neustále vyvíjejí

Vývoj jaderných bomb započal ve 40. letech minulého století. Zmíněný Robert Jacob Oppenheimer provedl první úspěšný test jaderné bomby v rámci projektu Manhattan už 16. července 1945 a o několik týdnů později další dvě bomby – Little Boy a Fat Man – dopadly na města Hirošima a Nagasaki. Fascinaci jadernou zbraní ale neskrýval ani Sovětský svaz a už o čtyři roky později oficiálně přišel se svým jaderným programem. Od té doby se vývoj jaderných zbraní zdokonaloval, plutonium či uran nahradil vodík a v průběhu 50.–60. let probíhalo velké množství testů v rámci otevřeného závodu ve zbrojení.

Abyste si mohli udělat představu, jak vývoj probíhal a jak se jednotlivé bomby od sebe liší, doporučujeme vám video z kanálu How to Survive na YouTube. V necelých šesti minutách zjistíte, že bomba svržená na Hirošimu je v porovnání s Car bombou, dosud největší otestovanou bombou, jen kapkou v moři. Pro představu, Little Boy měl sílu 15 kilotun TNT, Car bomba už je ale na síle 50 megatun, a to se počítalo i s vývojem ještě dvojnásobně silnější bomby, která ale dosud nebyla zkonstruována.

Otázkou samozřejmě zůstává, jak se jaderné velmoci, k nimž vedle USA a Ruska patří také Francie, Čína, Velká Británie, Pákistán, Indie, Izrael a Severní Korea, zachovají v případných konfliktech a zda k použití této hrůzné zbraně přistoupí.

Zdroj: How to Survive / Encyclopedia Britannica / Arms Control Association

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky Francie bomba YouTube Hirošima USA Rusko Druhá světová válka jaderná zbraň ruská invaze na Ukrajinu Little Boy Fat Man

Populární filmy na Prima Zoom