31. července 2023 16:00
Adam Vala

Kevlar změnil války i život na ulici. Podívejte se, jakým zbraním odolá neprůstřelná vesta

Syntetické vlákno kevlar, známé svou neuvěřitelnou pevností a odolností, se stalo revolučním prvkem moderního světa. Využívají ho vojáci, složky záchranného systému, používá se při výrobě ochranných oděvů či rukavic a jeho využití samozřejmě naleznete i v automobilovém či leteckém průmyslu.

Historie objevu syntetického vlákna je plná zajímavých momentů, včetně nejrůznějších odvozenin sloužících podobně jako kevlar. V centru této cesty stojí brilantní vědkyně Stephanie Kwolek.

Jak funguje kevlar? Podívejte se na video:

Historie kevlaru se začala psát v roce 1965, kdy Stephanie Kwolek, mladá a talentovaná chemička pracující v laboratořích společnosti DuPont, hledala novou látku pro výrobu lehkých pneumatik. Při svých pokusech použila směs aromatických polyamidů, kterou poté rozpustila v kyselině sírové. Očekávaným výsledkem měl být roztok, který by jí umožnil provést další kroky v testování. Když ale provedla analýzu výsledného roztoku, zjistila, že namísto klasického roztoku získala výrazně viskóznější a hustší kapalinu.

Mohlo by vás zajímat: Pavouk má v sobě vlákna na tři kompletní sítě pevnější než ocel a tvrdší než kevlar

Zpočátku se vše jevilo jako chyba nebo neúspěšný pokus. Avšak Kwolek se rozhodla neočekávanou látku dále prozkoumat. Na její žádost provedli laboratorní technici další testy a analýzy, aby zjistili, že tato kapalina byla mimořádně pevná a odolná, což jí dávalo jedinečné vlastnosti. Tímto způsobem objevila Kwolek nové syntetické vlákno, které později dostalo jméno kevlar.

Látka je tvořena dlouhými a silnými vlákny, které jsou zároveň lehké a v zásadě neprůstřelné. Při stejné hmotnosti je pětkrát pevnější než ocel a odolnější než sklo. To jí poskytlo širokou škálu aplikací v různých odvětvích od vojenských vest po sportovní vybavení. Ostatně níže se můžete podívat na test moderních vest při použití různých zbraní a sami posoudit, o jak skvělou technologii jde:

Geniální objevitelka Stephanie Kwolek

Stephanie Louise Kwolek se narodila 31. července 1923 ve městě New Kensington v Pensylvánii. Od malička se zajímala o vědu i nejrůznější pokusy, její rodina však nebyla dostatečně finančně zajištěná, což jí zabránilo studovat na některé z prestižních univerzit. Rozhodla se proto studovat chemii na Margaret Morrison Carnegie College, kde získala titul bakalářky. Později pokračovala ve studiu na Carnegie Institute of Technology (nyní Carnegie Mellon University), kde získala titul magistry v oboru chemie. Během svého studia ji ovlivnil zejména profesor Michael Szwarc, který ji podpořil ve výzkumu polymerů a syntetických materiálů.

Po ukončení studií v roce 1946 nastoupila Stephanie Kwolek do společnosti DuPont, kde strávila celou svou profesní kariéru. V té době bylo výjimečné, aby ženy pracovaly ve výzkumných laboratořích, ale Stephanie prokázala svou brilantní mysl a vědecké nadání, čímž získala uznání a respekt od svých mužských kolegů. Stephanie Kwolek se stala významnou vědeckou osobností a získala mnoho ocenění za svou práci. Byla členkou prestižní National Inventors Hall of Fame a získala řadu vyznamenání, včetně Nation Medal of Technology and Innovation. Její práce ovlivnila mnoho oblastí, od bezpečnostního průmyslu po výrobu odolného sportovního vybavení.

Stephanie Kwolek zemřela 18. června 2014 ve věku 90 let, ale její odkaz a objev kevlaru zůstává živý dodnes. Její práce a nadšení pro vědu inspirovaly další generace žen ke vstupu do vědeckých oborů. Kevlar se stal průkopníkem v moderním světě bezpečnosti a Stephaniin objev byl průlomem, který změnil naše životy. Je to příběh odhodlání, talentu a brilantního objevu, který ukazuje, že jeden jediný vědecký objev může mít zásadní vliv na celý svět.

Zdroj: Science History Institue, NPR, DuPont

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom