3. srpna 2023 06:00

Levný dron zničil ruskou superzbraň za 140 milionů. Ničivá exploze byla zachycena na kameru

Každý kus ruské zničené techniky se počítá, zvláště když jde o jednu z nejničivějších zbraní na ukrajinském válčišti.

Ukrajinské drony se opět vyznamenaly. Operátorům se podařilo vypátrat raketomet TOS-1A schopný na vzdálenost 3,5 km vystřelovat rakety ráže 220 mm s termobarickými hlavicemi. Výsledkem útoku sebevražedného dronu byl působivý ohňostroj za 6,5 milionu dolarů (přes 140 milionů korun) – právě na tuto částku se při započítání servisu, výcviku a munice může cena systému Rusy nazývaného Solncepjok (Sluneční žár) vyšplhat.

Přečtěte si také: Ruční granát zničil ruský tank za 108 milionů. Podívejte se na precizní ukrajinskou práci

Paradoxem je, že kamikadze dron Pegasus použitý k likvidaci obávané superzbraně stojí řádově jen stovky dolarů. Zásah zjevně inicioval rakety umístěné v odpalovacím zařízení nebo v nákladovém prostoru raketometu.

Nebylo to přitom poprvé, kdy Rusko muselo připsat cennou zbraň na seznam ztrát. V červnu 2023 se podařilo jeden raketomet TOS-1A zasáhnout přesnou střelou ráže 155 mm vypálenou ze samohybné houfnice M109A6 Paladin, kterou Spojené státy dodaly Ukrajině v rámci vojenské pomoci jen o několik týdnů dříve.

Termobarický ničitel

TOS-1A (Ťjažolaja ogněmjotnaja systěma, tedy těžký plamenometný systém) je v podstatě salvový raketomet namontovaný na podvozek tanku T-72 nebo T-90. Jedná se o jednu z posledních zbraní vyvinutých ještě za sovětské éry, která si křest ohněm odbyla v letech 1988–89 v Pandžšírském údolí na severu Afghánistánu.

Jde o obávanou zbraň schopnou díky termobarické hlavici likvidovat živou sílu nepřítele i v zákopech, bunkrech, tunelech nebo opevněných krytech. Základem ničivého efektu je menší výbuch, který do vzduchu rozptýlí oblak prudce hořlavého materiálu, který se smísí se vzduchem. Tento aerosol proniká otvory do neutěsněných budov a takřka vzápětí se dalším výbuchem zapálí. Při následné explozi dosáhne teplota až 3 000 stupňů Celsia a zároveň dojde k prudkému vyhoření kyslíku a zpětné tlakové vlně.

Mohlo by vás také zajímat: Ničivá zbraň, proti které Rusové nemají obranu. Ukrajinci ukázali CNN stroj nové éry války

Odhaduje se, že Rusko nemá víc než 45 kusů TOS-1A a nedokáže s nimi tedy efektivně pokrýt větší část fronty. Podle projektu Oryx, který se zabývá fotodokumentací ruských i ukrajinských ztrát, ztratilo Rusko od počátku invaze už sedm termobarických raketometů, přičemž tři byly nenávratně zničeny, jeden poškozen a dalších tří se zmocnili Ukrajinci.

Zdroj: Oryx, Military Watch Magazine

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Afghánistán zbraň dron Ukrajina Rusko Pegasus TOS-1A

Populární filmy na Prima Zoom