27. července 2023 06:00
Adam Vala

Vážný problém pro Ukrajinu: Rusko přemístilo obávaný raketový systém. Bránit se mu je nesmírně složité

K hranicím Ukrajiny byly přemístěny odpalovače systému Bal. Jsou velkou hrozbou i pro pozemní cíle.

Odhlédneme-li od okolností spojených s válkou na Ukrajině, ruská vojenská technologie dlouhodobě fascinovala svět a její vývoj a nasazení v různých konfliktech představovaly středobod zájmu odborníků i veřejnosti. Jedním z nejvýraznějších raketových systémů, který získal pozornost mezinárodního společenství, je 3K60 Bal, který byl vyvíjen už od 90. let minulého století, ale do výzbroje se dostal až v novém miléniu. Původní účel systému Bal spočívá v obraně pobřeží a poskytování ochrany ponorkám a lodím v několikasetkilometrové vzdálenosti. Nyní ale ruská armáda přesouvá systémy více do vnitrozemí a není vyloučeno, že rakety budou použity pro útok na pozemní cíle.

Mohlo by vás zajímat: Rusko předvedlo hypersonickou raketu Zirkon. Záběry z odpálení ukázaly její extrémní rychlost

Co je systém Bal?

Vývoj raketového systému 3K60 Bal započal v polovině devadesátých let a cílem projektu bylo přijít s moderním raketovým systémem, který by poskytoval efektivní obranu proti hrozbám z moře. Projekt vznikl jako reakce na potřeby sovětského námořnictva, které potřebovalo zbraňový systém schopný čelit námořním útokům různých povah. Po několika letech vývoje a testování byl systém 3K60 Bal poprvé nasazen do operační služby v roce 2009 a šlo o významný milník ve vojenském arzenálu Sovětského svazu. Ukázalo se, že systém má vysokou přesnost i rychlost a v kombinaci s ještě robustnějším systémem K-300P Bastion tvoří velmi účinnou obrannou linii, v níž se mohou krýt i ponorky schopné odpalovat balistické střely.

Vrátíme-li se však k popisovanému systému, v průběhu léta roku 2023 přesunuli Rusové odpalovače blíže k hranicím s Ukrajinou a hrozí jejich použitím na pozemní cíle. Úder může přijít až na vzdálenost 500 kilometrů, a to zejména díky modernizovaným střelám Ch-35, které prošly testy v roce 2021. O jejich navigaci se postará inerciální systém založený na soustavě gyroskopů, který je schopný navést raketu blíže k cíli a následně využít radiolokátor k přesnému zásahu.

Problém pro Ukrajinu

Pokud by se Rusko rozhodlo systém využít nikoliv sporadicky (jako doposud), ale plošně a systematicky, mohlo by v sekvenci několika sekund dojít k odpálení až 32 střel, což by pro Ukrajinu znamenalo vážný problém. Proti těmto střelám by totiž ukrajinská armáda s největší pravděpodobností nenašla příliš efektivní obranu a musela by se soustředit na cílené zničení odpalovacích platforem.

Přesun systému Bal do vnitrozemí může nicméně značit nedostatek munice na straně Rusů a snahu najít vhodné alternativy k dalším útokům, což ale nelze považovat za potvrzené a zřejmě tak očividné, jak by se laickým pohledem mohlo zdát.

Zdroj: Armies Power / Weapon Systems / TSN

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky Ukrajina Sovětský svaz Rusko Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Ch-35 3k60 bal

Populární filmy na Prima Zoom