18. června 2023 06:00

Ukrajinci zlikvidovali nejobávanější zbraň Rusů. Zabíjí několika způsoby

O tom, že dalekonosné dělostřelectvo kraluje na ukrajinském bojišti a Ukrajincům někdy i dost účinně kompenzuje nedostatek letadel, se Rusové přesvědčují poměrně často. Když ale Američany dodaná samohybná houfnice M109A6 Paladin s dostřelem až 30 km zlikvidovala krátce po zahájení ukrajinské protiofenzivy hned dva kusy zřejmě nejničivější zbraně ruského arzenálu, měl Kyjev důvod k oslavám.

Ukrajinští dělostřelci si vzali na mušku obávané raketomety TOS-1A schopné vystřelovat na vzdálenost 3,5 km rakety vybavené termobarickými hlavicemi. O této mimořádně ničivé zbrani se mluví jako o chudší příbuzné jaderných bomb. Jejich zničení zachytily drony na video, pravost záběrů po geolokaci potvrdil respektovaný Institut pro studium války (ISW) z Washingtonu.

Mohlo by vás zajímat: Dron precizně hodil granát do poklopu jedoucího ruského tanku. Podívejte se na trefu za 67 milionů korun

Zbraň zabíjí několika způsoby

TOS-1A (Ťjažolaja ogněmjotnaja systěma, tedy těžký plamenometný systém) je v podstatě salvový raketomet namontovaný na podvozek tanku, nejčastěji T-72 nebo T-90. Jedná se o jednu z posledních zbraní vyvinutých ještě za sovětské éry, která si křest ohněm odbyla v letech 1988–89 v Pandžšírském údolí na severu Afghánistánu. Proč je zničení hned dvou těchto zbraní vlastně tak důležité?

Ničivá síla TOS-1A spočívá v jeho termobarické munici. Ta je mimořádně účinná proti bunkrům, zákopům a dalším opevněním, protože spolehlivě zlikviduje stavby i vše živé hned několika způsoby. Základem ničivého efektu je menší výbuch, který do vzduchu rozptýlí oblak prudce hořlavého materiálu, který se smísí se vzduchem. Tento aerosol proniká otvory do neutěsněných budov a takřka vzápětí se dalším výbuchem zapálí. Při následné explozi dosáhne teplota až 3 000 stupňů Celsia a zároveň dojde k prudkému vyhoření kyslíku a zpětné tlakové vlně.

Účinek termobarické munice (může mít i podobu bomby svržené z letadla) prudce roste uvnitř budov, v tunelech a bunkrech. Hoření je zde intenzivnější a dosahuje vyšších teplot než ve volném prostoru. Pokud se lidé v důsledku vysoké teploty takřka nevypaří, podtlak a nedostatek kyslíku jim roztrhá plíce. Exploze je obvykle dvakrát ničivější než stejné množství trhaviny TNT.

Mohlo by vás také zajímat: Zuzana, Krab či Caesar: Houfnice jako páteř ukrajinské obrany. Jak tato děla ovlivňují válku?

Kolik má Rusko termobarických zbraní?

K nasazení TOS-1A došlo během války na Ukrajině už několikrát, jmenovitě v Záporožské a Doněcké oblasti. Zničení dvou těchto systémů představuje tvrdý úder. Odhaduje se, že Rusko nemá víc než 45 kusů TOS-1A a nedokáže s nimi tedy efektivně pokrýt větší část fronty.

Pozornost si zaslouží i houfnice M109A6 Paladin, která svými 155mm náboji termobarické raketomety zničila. Prvních 18 těchto houfnic přislíbily Spojené státy Ukrajině v lednu 2023 v rámci dalšího balíčku vojenské pomoci, jehož součástí bylo i 36 kusů 105mm tažených houfnic a tisíců kusů munice pro oba systémy. Zásilka dorazila na začátku května 2023.

USA je sice výrobcem těchto účinných zbraní, ale není jejich jediným dodavatelem na Ukrajinu. Norsko jich Kyjevu poslalo 23 a Británie 20, dalších šest poskytlo Lotyšsko (jednalo se o starší typ M109).

Zdroj: Business Insider

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky zbraň opevnění Ukrajina Rusko ruská invaze na Ukrajinu Institut pro studium války TOS-1A

Populární filmy na Prima Zoom