26. dubna 2023 06:00
Adam Vala

Nová střela na Ukrajině je postrachem ruských tanků. Oproti Javelinu má ale i podstatnou slabinu

Ukrajinská armáda získala střely od Spojených států. Dlouho se nevědělo, zda jde o starší, či novější typ, objevily se však snímky, které potvrzují druhou variantu.

Ukrajina se nadále brání ruské invazi a jedním z faktorů, které drží morálku ukrajinské armády, je výpomoc ostatních zemí. Na Ukrajinu proudí vojenská technika nejen z Evropy, ale také ze zámoří, Spojené státy nevyjímaje, a jedním z témat prvních měsíců roku 2023 byly řízené protitankové střely TOW. Ačkoliv ukrajinská armáda disponuje řadou způsobů, jak likvidovat ruské tanky – přes drony až po střely Javelin, systém TOW má také své uplatnění.

Mohlo by vás zajímat: Podívejte se na geniálně propracovaný nafukovací tank. České klamné cíle zmatou každého Rusa

Modernější verze TOW-2B

Delší dobu se ovšem nevědělo, jakou verzi této střely Spojené státy Ukrajině poskytly, nakonec ale bylo odhaleno, že se jedná o modernější TOW-2B, který se začal vyrábět na začátku 90. let. O potvrzení se postarali analytici sdružení pod hlavičkou Ukraine Weapons Tracker, kterým se podařilo získat fotografie odpalované rakety z platformy na vozidle HMMWV.

Jde tedy o modernější verzi 2B, která by měla mít dostatek síly na zničení v podstatě jakéhokoliv tanku, kterým bude Rusko útočit na Ukrajině. Co se týče jednotlivých fází výstřelu, po zaměření cíle a odpalu je nejprve zažehnut startovací motor, který vytlačí projektil z hlavně, dále dojde k vysunutí kormidel a spustí se letový motor. Střela pro své navádění využívá gyroskop, ale oproti Javelinu přichází s velkou nevýhodou. Vodič totiž musí sledovat cíl až do zásahu, což ho vystavuje potenciálnímu riziku zásahu v několikasekundovém okně, než raketa najde svůj cíl.

Zásadní je cíl

Pokud se ale útok na tank či jinou obrněnou techniku vydaří, kumulativní hlavice vybuchne nad stropní částí, a ačkoliv nemá takovou průraznost jako jiné střely určené pro obdobné účely, právě cíl útoku tyto rozdíly smazává. Stropní část tanků totiž nebývá příliš dobře chráněná, takže k proražení pancíře stačí relativně malá síla. A jak podotknul jeden z členů bezpečnostní rady bývalého prezidenta Obamy pro portál 19fortyfive, morálce Ukrajinců může pomáhat i prostý fakt, že ničí ruské tanky raketou, jejíž koncept sahá až do války ve Vietnamu.

Zdroj: 19fortyfive, Ukraine Weapons Tracker, Rob Lee (Twitter)

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom