22. března 2023 06:00
Adam Vala

Podívejte se na geniálně propracovaný nafukovací tank. České klamné cíle zmatou každého Rusa

Klamné cíle jsou nedílnou součástí války. Teď jsou s největší pravděpodobností používány na Ukrajině.

Česká společnost Inflatech soustředí své podnikání na výrobu nafukovacích tanků, odpalovačů raket a další vojenské techniky, kterou disponují armády po celém světě. Důvod, proč v Děčíně od roku 2014 vzniká nafukovací armáda, je zřejmý všem, kdo se někdy zajímali o způsoby vedení válek. A nejen těch moderních. Klamné cíle a všeobecná snaha zmást nepřítele tu jsou od nepaměti a věrné nafukovací repliky najdou své uplatnění i v roce 2023, kdy se mohou armády spoléhat na nejmodernější naváděcí systémy, satelitní snímky nebo kamery s vysokým rozlišením.

Mohlo by vás zajímat: Unikátní raketový systém je pěstí na Rusy. Ze sta střel ani jednou neminul

Nepřímo to dokazuje fakt, že Inflatechu od zahájení války na Ukrajině stouply příjmy, a to až o 30 procent oproti předchozímu roku, ačkoliv společnost přímo nepotvrzuje, že své produkty ukrajinské armádě dodává. Přesto není těžké odtušit, proč mnohdy nesedí čísla počtu zničené vojenské techniky, která prezentují Rusové, v porovnání s tím, kolik jí bylo na Ukrajinu ve skutečnosti doručeno, i když vše samozřejmě zůstává na úrovni spekulací. Na každý pád ale v Děčíně vznikají například nafukovací repliky tanků M1A2 Abrams nebo odpalovacích zařízení M142 HIMARS a M270 MLRS a generální ředitel společnosti Vojtěch Fresser v rozhovoru pro magazín El País naznačil, že míří právě na Ukrajinu.

Jak už bylo uvedeno výše, armády dnes spoléhají na velmi moderní zařízení během snahy identifikovat, zaměřit a zničit svůj cíl, takže i nafukovací repliky musí být velmi přesné. Nejde tedy pouze o tvar či barvu, ale o další prvky, které musí přesvědčit nepřítele, že své nákladné zbraně použije právě na necelých 100 kilogramů umělého hedvábí a několik dalších, nepříliš nákladných systémů. Jde v první řadě o speciální nátěr, díky kterému si stroje zachovávají stejnou radarovou signatruju jako jejich skutečné předobrazy. A jde rovněž o simulaci tepelné stopy v místech, kde se skutečné stroje zahřívají – typicky motor a další části –, aby i tepelné navádění fungovalo podle představ.

Inflatech dokáže v současné době vytvořit přibližně 50 nafukovacích maket za měsíc, využívá zmiňované umělé hedvábí a výsledný produkt může mít jen zlomek hmotnosti původní skutečné techniky. Následně stačí čtveřici vojáků přibližně 10 minut na to, aby návnadu nainstalovali a uvedli ji do provozu. „Pokud přinutím nepřítele zničit něco mého za použití zbraně, která je čtyřikrát dražší, a ve skutečnosti to klidně může být až dvacetkrát dražší, pak jsem ekonomicky vyhrál,“ vysvětluje záměr svého podnikání Fresser. Jen pro představu, nafukovací klamné cíle od Inflatechu stojí v rozmezí od 200 tisíc po 2 miliony korun, i v případě těch nejdražších ale podle Fresserovy „rovnice“ vyhrává ten, kdo je použije, protože nejrůznější rakety a střely skutečně mohou stát více.

Zdroj: El País, AFP News Agency

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky válka armáda obchod Ukrajina podnikání Děčín Česko Rusko válka na Ukrajině El País ruská invaze na Ukrajinu vojenská technologie MLRS nafukovací technika klamné cíle inflatech INFLATECH

Populární filmy na Prima Zoom