Legendární puška M1 Garand osvobodila Evropu. Podívejte se, kde vznikla vojenská klasika

Velké vlakové putování po Americe III 8 - Springfield

Zásadní roli v budování palebné síly Spojených států sehrála zbrojovka umístěná na strategickém místě. Pocházejí odsud nejúspěšnější modely pušek, s nimiž američtí vojáci vybojovali několik válek.

Když v roce 1777 hledal George Washington vhodné místo pro vybudování manufaktury na výrobu zbraní pro své revoluční oddíly, doporučil mu velitel dělostřelectva generál Henry Knox malé městečko Springfield v Massachusetts. Důvodů pro to bylo hned několik.

Ve Springfieldu se křižovaly čtyři významné silnice směřující do New Yorku, Bostonu, Albany a Montrealu. Město se navíc nacházelo na křižovatce tří řek včetně velké řeky Connecticut, přitom ale nad jejími prvními vodopády (Enfield Falls). Springfield je tak prvním městem na této řece, kam nedoplují námořní lodě.

První kopírovací stroje v akci

Naprosto klíčovou úlohu sehrála Springfieldská zbrojovka při vyzbrojování unionistické armády ve válce Severu proti Jihu. Jestliže v roce 1860, tedy rok před propuknutím konfliktu, vyrobila zbrojovka 9 601 pušek, o čtyři roky později to bylo už 276 200 pušek. Jak ukazuje dokument Velké vlakové putování po Americe, který můžete vidět každé pondělí večer na Prima ZOOM, až 25násobné navýšení produkce umožnilo zavedení strojové výroby včetně prvních kopírovacích strojů.

Na přelomu 19. a 20. století zbrojovka vyvinula úspěšný model opakovací pušky Model 1903 (M1903) vycházející z pušky Mauser Model 1893 používané během španělsko-americké války. Firma Mauser poté Springfield zažalovala z porušení patentů, ale neuspěla. Do konce první světové války se vyrobilo přes 1,1 milionu kusů těchto pušek, které spolu s licenční výrobou modelu M1917 Enfield zajistily palebnou sílu amerických pěšáků v Evropě.

Legendární M1 Garand

V roce 1919 přišel do Springfieldu tehdy 31letý konstruktér John Garand a o pět let později nabídl do armádního konkurzu na novou pušku poloautomatický model M1. Armáda ji přijala v roce 1936 a od té doby 14 000 zdejších zaměstnanců vyrobilo přes 4,5 milionu kusů těchto pušek.

Skvělé vysvědčení vystavil těmto puškám generál Douglas McArthur. Ten po tvrdých obranných bojích na Filipínách v úvodu války v Pacifiku o puškách M1 napsal, že „v bojových podmínkách fungovaly bez mechanických závad a při použití v liščích norách (provizorní bojová pozice pro 1–2 střelce, poznámka redakce) nedocházelo k ucpání prachem nebo špínou. Bez čištění nebo mazání byly téměř nepřetržitě v provozu až týden“.

Posledním úspěšným modelem vyvinutým ve Springfieldu byla puška M14 vyráběná v letech 1957–68, kterou později nahradil model M16 vyvinutý původně pro boj ve vietnamské džungli. Tuto pušku ale už vyráběly jiné zbrojovky, protože ta ve Springfieldu po téměř dvou stoletích svou činnost v roce 1968 ukončila a stalo se z ní vojenské muzeum.

ZDROJ: Wikipedia

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom