17. listopadu 2022 06:00

Zásadní bitva druhé světové války měla být koncem Američanů. Ti ale připravili ďábelskou lest

Jedna z nejzásadnějších námořních bitev druhé světové války se odehrála půl roku po zničujícím útoku na Pearl Harbor. Plán japonských sil byl uštědřit Američanům ještě jednu zdrcující porážku, která by je přiměla k uzavření míru a umožnila tak ovládnutí Tichomoří.

Japonci se rozhodli vlákat americké letadlové lodě do pasti a obsadit Midway. Zásadní chybu udělali v tom, že špatně odhadli americkou reakci i vlastní rozložení sil. Důležitým aspektem bitvy byla také skutečnost, že Američtí kryptoanalytici dokázali určit datum a místo plánovaného útoku, takže americké loďstvo mohlo připravit vlastní léčku.

Rozhodující dopoledne

U Midway se střetly čtyři japonské a tři americké letadlové lodě, které měly navíc k dispozici 126 letadel z Midwaye. Samotná bitva probíhala od 3. do 7. června 1942, rozhodující byl ale manévr, který Američané provedli 4. června dopoledne. Americké bombardéry Devastator zaútočily na letadlové lodě, čímž přinutily japonské stíhačky Zero klesnout a utkat se s nimi. Japonští stíhací piloti americké bombardéry rozdrtili, paradoxně se tím ale připravili o výhodu, na kterou poukazuje i epizoda Válečných továren na Prima Zoom.

Při obraně lodí totiž Japonci spotřebovali palivo a munici, a museli si letět nechat obojí doplnit. Proces probíhal v podpalubí a moment, kdy v něm Zera zmizela, byl zároveň okamžikem, kdy se do situace vložily bombardéry Dauntless.

Zcela bezbranné lodě utrpěly četná poškození a bitva tak skončila vítězstvím Američanů, kterým se povedlo nejen ubránit Midway, ale také získat jistou taktickou vzpruhu. Vítězství u Midwaye znamenalo pro USA první velké námořní vítězství nad silnějším soupeřem a vydláždilo jim cestu pro vylodění na Guadalcanalu a boje o Šalamounovy ostrovy. Hlavně proto se bitva u Midway označuje za bod zvratu války v Tichomoří.

Zdroj: National WW2 Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom