23. března 2023 10:00
Komerční sdělení

Ras Al Khaimah, emirát plný nečekaných možností

Co si představíte, když se řeknou Spojené arabské emiráty? Většině z vás se určitě vybaví lesklá a všemi „nej“ oplývající Dubaj. Na sever od ní však najdeme další pozoruhodné místo, emirát Ras Al Khaimah. Destinaci, jejíž součástí jsou také umělé ostrovy a resorty světové třídy, ale nabízející zároveň divoké hory, laguny obestřené mangrovy a tradici, kterou jinde nepoznáte.

Po necelé hodině jízdy na sever od dubajského letiště se dostanete do emirátu, který je díky své rozmanitosti považován za ten úplně nejkrásnější.

Pohoří al Hajar

Skutečně asi největším lákadlem Ras Al Khaimah je pohoří al Hajar a hora Jebel Jais, kde se nachází velký Adventure Park, který využívá všechny dostupné atraktivity pohoří. Součástí je nejrychlejší a nejdelší lanový skluz (zipline) na světě, kdy zavěšeni v poloze supermana letíte rychlostí 160 km/h nad kaňonem ve výšce 1680 metrů nad mořem. „Pro mě osobně to byl vyloženě životní zážitek. Před samotnou jízdou dolů vás připraví instruktážním videem, oblečou do speciálního postroje s helmou a odvezou na vrchol Jebel Jais, kde je startovní stanice. Asi největší nervozita přišla ve chvíli, kdy jsem čekala, až na mě přijde řada a přede mnou kolegy zavěšovali na lano hlavou dolů. Takto zavěšeni čekáte pár sekund, kdy vám start letu člen týmu Jais Flight odpočítá, řekne: „Bye bye“ a pošle vás po ziplině do údolí. Ten pocit, když letíte… je to absolutní pecka,“ popisuje šéfka komunikace CK Blue Style Ilona Topolová svoji nedávnou osobní zkušenost.

Adventure Park

Tento adrenalinový zážitek však není jediný, který v horách můžete zažít. Zábavou pro děti i dospělé je bobová dráha nebo zipliny, kterými vsedě a celkem pomalu brázdíte pohoří. Najdete zde také krásná místa s výhledy až k moři a nejvýše položenou restauraci ve Spojených arabských emirátech, 1484 by Puro. Adventure Park je otevřen mimo pondělí a úterý, kdy probíhá potřebná údržba všech atrakcí. Pokud sem vyrazíte o víkendu, potkáte se zde s celými rodinami, které do hor vyrážejí pravidelně i se stany, grilují a užívají si dechberoucích výhledů.

Kemp přežití

Prostředí hor si vybral i známý britský dobrodruh Bear Grylls pro pořádání kempů přežití. Komu by tedy byla nejrychlejší zipline málo, může se zapojit do jednoho z kurzů přežití s průzkumníkem-instruktorem   vyškoleným v technikách přežití, které praktikuje světově uznávaný Bear Grylls, bývalý člen SAS (Special Forces of the British Army) a naučit se přežít v drsných podmínkách kombinujících pouštní prostředí se sílou hor.

Perlová farma Suwaidi

Perlová farma je místem, kde se minulost snoubí s leskem a čistotou přírodních perel. Z pobřeží vás člun odveze zátokou k místu, kde se v Ras Al Khaimah vždy pěstovaly a stále pěstují perly. Průvodce vás seznámí s celým procesem, který je skutečně velmi zajímavý a v mnohém vás překvapí. Následně si sami vyberete ústřici, průvodce vám ji profesionálním způsobem otevře a uvidíte, zda budete mít štěstí a perlu v ní najdete.

Urodí se pouze zhruba v 65 % vysazených ústřic. „Na farmě mají speciální akvárium, kde jsou ústřice, které jsou už pro otevření zralé. Vyberete si a napjatě sledujete hbité ruce, jak ji otevírají a prohmatávají místo, kde se přírodní perla rodí. Když ji pak najdou a vyloupnou, je to jako malý zázrak,“ říká Topolová z CK Blue Style.

Marjan Island

Stejně jako v celých Spojených arabských emirátech ani zde nechybějí uměle vybudované ostrovy. Tím nejznámějším je Marjan Island, skupina čtyř ostrovů ve tvaru korálů, kde najdete ubytování v těch nejvyhlášenějších hotelových řetězcích. „Novým hotelem na ostrově je pětihvězdičkový Mövenpick Resort Al Marjan Island s nekonečným bazénem, bílou pláží ústící do tyrkysových vod Arabského zálivu a naprosto dokonalou kuchyní,“ doporučuje Ilona Topolová z CK Blue Style.

Rozmanitost emirátu se však neprojevuje jen v jeho území, ale i v samotných možnostech ubytování. Pokud vaše duše cestovatele touží spíše po klidnějším místě s rodinnou atmosférou, nicméně stále ale s pětihvězdičkovým servisem, tip Topolové je jednoznačný: „Hotel Al Hamra Village je místo, které vám svojí atmosférou připomene vesnici na opuštěném ostrově, cenově velmi dostupné, stále ale s pětihvězdičkovým standardem a docházkovou vzdáleností k obchůdkům a restauracím.“

Komerční sdělení

Populární filmy na Prima Zoom