2. března 2023 12:17

Škorpioni, hnis a bolestivé mučení. Mayské podsvětí bylo říší z nočních můr

Krásy a záhady podzemí (4) – Mayské podsvětí

Mytologie starých Mayů byla poměrně složitá a měla komplexní vztah ke smrti. Mayové si mimo jiné představovali říši mrtvých jako dost děsivé místo.

Mayská civilizace nás asi nikdy nepřestane udivovat, obzvlášť když dodnes nacházíme stále nové pozůstatky její kultury, někdy i ve formě nástěnných maleb. Jednu z nich uvidíte v pořadu Krásy a záhady podzemí na Prima Zoom, kde se taková malba objeví na stěně jeskyně v přírodní rezervaci Runaway Creek v Belize.

Jaguár v podsvětí

Malba, jejíž stáří odborníci odhadují na 1 700 let, zobrazuje jaguára stojícího před čtvercem s tečkami a kruhy uvnitř. Čtverec představuje vchod do jeskyně, u nichž Mayové věřili, že skrývají vstup do podsvětní říše Xibalbá. Jaguár pak zřejmě představuje boha Slunce jménem Kinich Ahau. To se dá odhadnout podle devíti skvrn na jaguárově těle, které upomínají devět úrovní mayského podsvětí. Cesty boha Slunce totiž vedly i tam.

K tématu: Měsíční bohyně Artemis symbolizuje 12 podob ženskosti podle Luny. Která je ta vaše?

Kinich Ahau křižoval svět a jeho okolí v rozličných podobách. Ke sklonku dne, kdy světlo mizelo z oblohy, na sebe vzal podobu jaguára a opatrně se plížil říší Xibalbá. Jakmile jí bez úhony prošel, vrátil se zase na oblohu. Svět Xibalbá bylo velice nepříjemné místo, už cesta tam byla plná nástrah a nebezpečí.

Stáhnuti do pekla

Po vstupu do jeskyně podle pověstí čeká cestující nutnost překročit ještě řeku plnou škorpionů, řeku krve a řeku hnisu. Následuje křižovatka, jejíž cesty mluví tak, aby návštěvníka zmátly. Až pak se návštěvník dostal do Xibalbá, tím ale „zábava“ teprve začala.

Podle mayské mytologické knihy Popol Vuh je říše plná zahrad a budov, nejvíce jí ale dominují hřiště a velký palác, v němž zasedalo 12 pánů říše. Právě setkání s nimi bylo první těžkou zkouškou výdrže a vůle. Návštěvník musel vstoupit do paláce a každého z pánů pozdravit. Potíž byla v tom, že mezi pány seděli také falešní panáci, kteří měli návštěvníka zmást. Když měl návštěvník ceremonii za sebou, usadili jej pánové na lavici, jež byla ve skutečnosti rozpálenou plotnou. Ponižování návštěvníků byla oblíbená kratochvíle pánů podsvětí, koneckonců to vyplývalo z jejich povahy.

Bohové a monstra

Xibalbá vládli především dva bohové, Hun-Came (Jedna Smrt) a Vucub-Came (Sedmismrt). Zbylých 10 pánů jsou démoni a mají na starosti různé formy utrpení, které způsobují pozemšťanům, přičemž pracují v párech.

Xiquiripat (Létající Strup) a Cuchumaquic (Sražená Krev) vpravují nemoci do lidské krve. Ahalpuh (Démon Hnisu) a Ahalgana (Démon Infekce) způsobují natékání těl. Chambiac (Kostěj) a Chamiaholom (Lebkoun) vytvářejí z mrtvých kostlivce. Ahalmez (Démon Zametání) a Ahaltocob (Bodající démon) se skrývají v nezametených oblastech lidských domů a ubodávají jejich obyvatele k smrti. Xic (Křídlo) a Patan (Obvaz) způsobují krvavý kašel lidem, kteří chodí po prašných cestách.

Mohlo by vás zaujmout: Rodiče jí zemřeli v ohnivém pekle. Proč si Bůh bere ty nejlepší, smutní Barbara a žádá o pomoc

Cesta peklem

Jakmile se pánové Xibalbá pobaví s návštěvníkem, pustí jej k dalším zkouškám, při nichž musí projít různými domy. Začíná Dům temnoty, jímž musí projít za úplné tmy. Dům chladu jej uvítá mrazem a krupobitím. Následovaly Dům jaguára a Dům netopýra, v každém z nich na něho čekala hladová zvířata. Dům břitev obsahoval poletující čepele a konečně Dům žáru jej nechal projít doslova ohněm. Zkouškám ale ještě pořád nebyl konec, následovala krutá hra. Návštěvník je nakonec vyzván k míčové hře Tlachtli. Na vítěze čekala odměna, na poraženého obětování bohům. Hra byla o to těžší, že míč byl opatřen břity.

Xibalbá nesla stejné jméno jako hvězda a mlhovina kolem ní, kterou Mayové uctívali. Na rozdíl od temné podzemní říše ale představovala naději pro život. Mayové brali smrt dost vážně, vzbuzovala u nich strach a posvátnou úctu, zároveň ale nepředstavovala čistě negativní sílu. Mayové věřili v koloběh života, opakované zrození a ve skutečnost, že smrt jednoho člověka, zvířete či rostliny dá život něčemu jinému. Až hvězdná Xibalbá jednou zanikne, vše mrtvé se znovu narodí.

Zdroj: World History

Sledujte Krásy a záhady podzemí právě teď a tedy v celé epizodě:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom