Smrt dobrodruha se objasnila až po roce. Jeho kosti ležely stovky metrů od místa nehody

Získal obří jmění obchodováním na chicagské komoditní burze a proslul mnoha výškovými a rychlostními rekordy v balónech, kluzácích a proudových letadlech a na lodích. V září 2007 ale jako by zmizel z povrchu zemského.

Steve Fossett odstartoval ráno 3. září 2007 v jednomotorovém letadle Bellanca 8KCAB-180 „Super Decathlon“ ze soukromé přistávací dráhy v západní Nevadě. Chtěl podniknout krátký průzkumný let před chystaným pokusem o překonání dalšího rychlostního rekordu. Nikdy se ale nevrátil a zmizení jeho letadla vyvolalo rozsáhlou pátrací a záchrannou operaci.

VÍCE K TÉMATU: Před 20 lety dokončil milionář Steve Fossett rekordní sólový let kolem Země

Neúspěšné pátrání

Podle deníku The New York Times se do pátrání po Fossettovi zapojilo více než 40 letadel včetně vojenského dronu Predator a desítky pozemních pátračů. Někteří jeli na koních, jiní v terénních vozidlech. Pátrání probíhalo na ploše zhruba 52 000 m2 v náročném hornatém terénu západní Nevady a východní Kalifornie a trvalo déle než měsíc.

Navzdory obří akci se po Fossettovi ani jeho letadle nepodařilo nalézt žádnou stopu. Pátrači nezachytili ani signál nouzového vysílače polohy (ELT), který se měl automaticky spustit v případě havárie. Případ byl o to záhadnější, že se za pouhý týden podařilo najít dalších deset míst leteckých havárií. Mnohá z nich byla desítky let stará.

Případ byl nakonec 15. února 2008 uzavřen s tím, že okresní soud ve státě Illinois Fossetta oficiálně prohlásil za mrtvého. Jeho rodina se s tím však odmítla smířit a nadále financovala soukromé pátrací mise.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Český letoun havaroval v Kongu. Pátrání skončilo tragicky, zkušený pilot Petr nehodu nepřežil

Fossetta prozradily jeho peníze

Nakonec 29. září 2008, více než rok po Fossettově zmizení, narazil turista asi 100 kilometrů jižně od místa Fossettova startu v pohoří Sierra Nevada na osobní doklady bez fotografií a 1005 dolarů v hotovosti, o nichž se potvrdilo, že patří Fossettovi. Nález vyvolal nové pátrací úsilí a už 1. října spatřil hlídkující vrtulník v horách ve výšce 3 100 metrů vrak Fossettova letadla. Záhada Fossetova zmizení tím ale vyřešena nebyla.

Během dvou dnů pozemní pátrací tým našel poblíž letadla drobné úlomky kostí, které ale nejspíš nebyly lidské. Teprve o měsíc později, 29. října 2008, narazili pátrači ve vzdálenost 800 metrů od vraku letadla na dvě velké lidské kosti a tenisky s otisky zvířecích zubů. Analýza DNA o několik dnů později potvrdila, že patří Fossettovi.

Vyšetřovatelé po ohledání dalších kosterních pozůstatků konstatovali, že miliardář zemřel na následky mnohočetných traumatických poranění při pádu letadla. Jak se ale kosti ocitly tak daleko od letadla? Podle jedné teorie mohli Fossettovo tělo odtáhnout medvědi, podle jiných se snažil po nehodě jinak dobře trénovaný dobrodruh plazit pryč od letadla, které po pádu hořelo.

Oběť turbulencí?

Další nejasnosti panovaly kolem samotné příčiny neštěstí. Když vyloučíme spekulace o tom, že Fossettovo letadlo sestřelila armáda, protože se dostalo příliš blízko k vojenským objektům, bude nejspíš hlavním viníkem počasí. Podle znalců místních podmínek je Sierra Nevada proslulá divokými turbulencemi, které i zkušeného pilota vyvedou z míry. Letadlo navíc bylo 30 let staré a Fossett si na tomto typu odlétal nejvýše 40 hodin.

V podobném duchu nakonec vyšetřování uzavřel i Národní úřad pro bezpečnost dopravy Spojených států amerických (NTSB), podle něhož havárii způsobilo „nečekané setkání pilota se sestupnými proudy, které převyšovaly stoupavost letounu“. K nehodě podle NTSB přispěly klesající proudy, vysoká nadmořská výška a horský terén.

ZDROJ: The Sheet

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom