32 hodin utrpení kvůli vlhkému písku. Podívejte se na dramatické vykopání uvězněné Tatry

Tatra kolem světa 2 II (1) – Zapadlí v písku

Otevřená expedice kolem světa se v jednu chvíli změnila v peklo, když vůz zapadl do písku. Několik pokusů o záchranu vedlo k ještě větším trablům.

Otevřená expedice s názvem Tatra kolem světa navazovala na stejnojmennou expedici z let 1987–1990. Pětičlenná expedice s nákladním automobilem Tatra 815 GTC projela 67 států světa, aby propagovala nejen Tatru, ale i další československé výrobky.

Cesta kolem světa za 3 roky

Expedice Tatra kolem světa 2 z roku 2020 vedená Martinem Havlíčkem a Petrem Holečkem na tento nápad navázala. Cesta kolem světa začala v únoru roku 2020 s vozem Tatra 10TS 140 se vzduchem chlazeným 8válcovým motorem. Stroj dosahuje maximální rychlosti 110 km/h, maximálního kroutícího momentu 1 300 Nm/1 200 min. a je vybaven převodovkou Tatra 2,30 TR 1,6 / 2,6. Náklaďák nazývaný Trajda doprovází i obytná Adria s přezdívkou Bludička.

Bludička je vybavena moderní technikou, umožňující nejen snazší navigaci, ale i pořizování záběrů okolní krajiny. Expedice je přitom otevřená, každý se k ní může na omezenou dobu přidat a sdílet zajímavé zážitky. Jak ale uvidíte přímo v dokumentu Tatra kolem světa 2 na Prima Zoom, sdílet můžete i děsivé okamžiky.

Mohlo by vás zajímat: Tak závodil Karel Loprais: Jedli konzervy, spali pod širákem a pili slivovici

První etapa expedice končila v Íránu, kde ji potkala perná chvíle. Výprava směřovala do města Isfahánu, kam ji čekal přejezd dlouhý 450 km. Velká váha Trajdy leží na zadní nápravě, kde se tak může bořit na nepevném povrchu. Během neplánované odbočky na vyschlém jezeře Hoz-e Soltan Salt Lake se vůz skutečně zabořil do písku. Pod zdánlivě pevným povrchem totiž byla promočená půda. Prvním řešením bylo zachytit Tatru ocelovým lanem o skálu a podložit ji deskou, ale pokus selhal. Jedinou možností se ukázalo vyhrabat stroj ručně.

Z deště pod okap

Do písku Tatra zapadla v 5 hodin odpoledne, ale do půl 8 ráno se vůz pohnul jen od 2 metry. Na místě později uvízla i Bludička. Na výpravu se brzy usmálo štěstí, jeden z místních totiž nabídl pomoc s bagrem. Tomu se nakonec povedlo Tatru vytáhnout, pro změnu to byl ale zase bagr, kdo skončil v mokrém bahně. Posádka vyproštěné Tatry mu okamžitě nabídla pomoc, výsledkem ale bylo jen to, že v bahně se nakonec ocitly všechny tři vozy. Pomoc nakonec přišla v podobě skupiny z Červeného půlměsíce. Po 32 hodinách marasmu byla expedice opět na cestě.

Výprava přenocovala v nejbližším městě Qom. Škody na Trajdě čítaly spálený naviják, utrhnutý držák na rezervy, blatníky, několik drátů, které vedly k čidlům na sledování polohy, zároveň popraskaly hadice na vodu, protože nevydržely křížení nástavby.

Zdroj: Tatra kolem světa 2

Dobrodružství Tatry kolem světa sledujte právě teď a tady:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom