10. března 2023 06:00

Děsivá žába bojuje jako komiksový Wolverine. Výrůstky kostí jí slouží jako zbraň

Jestli si s obojživelníky něco opravdu nespojujeme, jsou to ostré drápy. Jeden druh žáby si je ale umí dost hrůzným způsobem vyrobit a připomíná tak oblíbeného komiksového bijce Wolverina.

I na první pohled obyčejná žába může působit děsivě a zároveň ohromit tím, co je schopna udělat pro své přežití. Vlasatice třásnitá, žába žijící v deštných pralesích podél Guinejského zálivu, získala své jméno díky tenkým kožním výrůstkům, které jí rostou z beder a boků. Ty jí usnadňují dýchání při pobytu ve vodě, kde hlídají nakladená vajíčka. Jakmile se vlasatice vrátí na souš, výrůstky zase ztrácí. Kromě toho má ale vlasatice i jinou přezdívku a z jejího původu trochu mrazí.

Žabí teror

Žába je totiž známá také pod přezdívkou „Wolverine Frog“ podle komiksového superhrdiny Wolverina, jemuž ze zápěstí v případě potřeby vystřelují ostré drápy. Vlasatice disponuje podobnou schopností, na rozdíl od komiksového drsňáka jí ale nabývá mnohem drsnějším způsobem. V případě ohrožení si totiž zlomí kůstky na prstech zadních končetin a jejich ostrými špicemi prorazí nejen vlastní kůži, ale i kůži protivníka.

Čtěte také: Jsou silnější Wolverinovy drápy, nebo štít Kapitána Ameriky? Známe odpověď!

Poranění tímto improvizovaným drápem způsobují silné krvácení, a tak je nelze brát na lehkou váhu. Jakmile je po boji, žába kosti zase zatáhne a končetiny zregenerují. Kromě toho žáby vylučují přes kůži silný jed, takže se chrání na několika úrovních. Přesto je nic z toho nezachrání před lovem domorodců z kmene Bakossi, kteří žábu užívají jako lék proti neplodnosti.

Zdroj: IFL Science

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom