3. srpna 2022 12:30

Zachránili jsme tygry? Jejich populace razantně stoupla, ještě však nemáme vyhráno

Tygři žijící ve volné přírodě zůstávají ohrožení, jejich počty ale poprvé od roku 1968 rostou. S pozitivním zjištěním přišla organizace Panthera, která pro Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) monitoruje stav volně žijících kočkovitých šelem.

Podle různících se, ale neustále zpřesňovaných údajů žije v Asii ve volné přírodě něco mezi 3 725 a 5 578 tygry. Z těchto v průměru 4 500 tygrů by mělo být 3 140 dospělých jedinců. Vzhledem k tomu, že v roce 2015 žilo ve volné přírodě kolem 3 200 tygrů, jde o 40procentní nárůst za sedm let.

Tygrům se nejhůř daří v jihovýchodní Asii

Kolem 76 procent populace divokých tygrů připadá na jih Asie, přičemž místní populace tygrů se zvyšuje – zejména v Indii a Nepálu. Naproti tomu počet tygrů v severovýchodní Asii, zejména v Rusku, je stabilní, k mírnému nárůstu jejich populace dochází podél hranic s Čínou. Nejhorší situace pak panuje v jihovýchodní Asii, kde se v Kambodži, Laosu a Vietnamu od přelomu století počty tygrů snížily.

„Je to poprvé, co máme lepší představu o stavu populací v celém rozsahu druhů a rozumíme tomu, jak si některé klíčové populace vedou,“ řekl Abišek Haríhar, zástupce ředitele programu tygrů ve společnosti Panthera. „To nám ukázalo, že populace je vyšší, než jsme dříve odhadovali.“

Tygři jsou nadále v kategorii ohrožený taxon (endengered, zkratka EN), což je stupeň ohrožení podle červeného seznamu IUCN. Ohrožené taxony čelí vysokému riziku vyhynutí v blízké budoucnosti.

Počínaje rokem 2010 se mnohé vlády připojily ke globálnímu programu obnovy tygrů, který předpokládal do roku 2022 zdvojnásobit počet volně žijících tygrů na 6 000 jedinců. Tento cíl se nepovedlo naplnit a vědci i politici se sejdou ve druhé polovině roku 2022, by odstartovali nový 12letý program obnovy tygří populace.

Do deseti let by se tygři mohli stát jen zranitelnými

Vyšší stavy částečně padají na vrub lepšímu monitoringu tygrů. Oproti dřívějším desetiletím se více využívají fotopasti, genetické testování i přímý dohled strážců rezervací, což odhady o počtech volně žijících šelem zpřesnilo.

Odborníci však upozorňují, že je nutné pokračovat v ochraně kriticky ohrožených ohrožených druhů, zejména poddruhů tygra malajského (Panthera tigris jacksoni) a tygra sumaterského (Panthera tigris sumatrae). Zdejší populace je ohrožena pytláctvím a rozšiřováním lidských sídel a polí, což vede ke zmenšení teritoria tygrů.

Nicméně poslední odhady počtu tygrů podle hlavního vědeckého experta Panthery Johna Goodriche je možné, že tygři budou při dalším klasifikování IUCN, k němuž dojde za sedm až deset let, překlasifikováni na stupeň zranitelný taxon (vulnerable), což je o stupeň dále od vyhubení.

ZDROJ: Treehugger

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom