26. srpna 2022 06:00

Krabí casanova s obřím klepetem je svůdný bojovník. Podívejte se, jak zápolí o družky

Krab houslista má největší pohlavní znak v poměru k velikosti těla v celé živočišné říši. Velké klepeto je ale mnohem víc než jen velkou nápadnou chloubou.

Na písečných a bahnitých plážích brakických vod i na tropických pobřežích moří a oceánů mohou trpěliví pozorovatelé spatřit zajímavý druh suchozemského členovce – kraba houslistu. Hned na první pohled u samců upoutá jedno klepeto, které je výrazně větší než druhé. Velké klepeto, které může být jak na pravé, tak levé končetině, je užitečným pomocníkem při soubojích, komunikaci i vábení samičky.

Na velikosti klepeta záleží

Asymetrická klepeta, která se u samců liší svou velikostí i barevným zabarvením, si členovci mezi sebou vzájemně porovnávají, aby zastrašili konkurenta a ochránili nejen území, ale také svou samičku.

Jak vypadá takový krabí souboj gladiátorů, můžete na vlastní oči vidět v dokumentární sérii Ostrovní ráje, kterou vysílá Prima ZOOM. I zde samozřejmě platí pravidlo: Čím větší, tím lepší. Samci s mohutnějším klepetem snáz zaženou slabší nápadníky a uhranou pozornost té nejlepší samice „tanečními“ kreacemi.

V minulosti bylo dokonce prokázáno, že krab houslista nechrání v doupěti jen svou partnerku, ale i tu sousedovu. Nedělá to však jen z dobré vůle. Za hrdinský čin požaduje páření, kterého se mu ve  většině případů i dostane.

Zdroj: Wikipedia

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom