29. listopadu 2023 13:14
Adam Vala

Rybáře zaskočil rekordně velký sumec. Na monstrózní úlovek čekal 23 let a hrdě se s ním vyfotil

Italskému rybáři se podařil skutečně husarský kousek, když po tuhém boji porazil třímetrového sumce, který je zřejmě vůbec největším uloveným kusem světa ve své kategorii.

Ital Alessandro Bincardi se v květnu roku 2023 vydal na řeku Pád, aby si ve svém člunu zarybařil. Nakonec se však z jeho zdánlivě obyčejného dne stal ten doslova největší v jeho životě. Na návnadu mu totiž zabral obří sumec, který je s největší pravděpodobností rekordním kusem. Bincardi nejprve pocítil velmi silný záběr a následně musel 40 minut bojovat, aby rybu udolal. Celou dobu netušil, jak je ryba zhruba velká, překvapivý pohled se mu naskytl až těsně před koncem lovu, kdy nestačil valit bulvy.

Největší rybářův úlovek za 23 let

Rybář Bincardi svůj souboj se sumcem detailně popsal na stránkách magazínu Madcat. Z jeho popisu celé akce je cítit mix emocí od paniky přes strach až ohromnou radost plynoucí z faktu, že se jednalo o nečekaný úlovek a navíc v nelehké situaci. Bincardi přiznává, že se reálně obával, že rybu z udice ztratí. Zároveň pociťoval panický záchvat, kdy se v něm míchal strach a adrenalin kvůli tomu, že byl v člunu sám a proti sobě měl soupeře, jakého dosud nikdy neviděl. A to už chytá dlouhých 23 let.

Posted by Alessandro Biancardi on Friday, June 2, 2023

Bincardi se nakonec rozhodl dotáhnout sumce až na mělčinu, kde měl větší šanci na definitivní utahání a odchycení svého rybího soka. A podařilo se. Humorným momentem v celém souboji je skutečnost, že Bincardi během souboje zapomněl ukotvit svou loď, za níž musel následně skočit do vody, aby mu neodplavala. Nakonec však zvládl i tuto plaveckou výzvu a po návratu na souš zavolal na pomoc své přátele a kolegy rybáře, kteří pomohli s měřením a zároveň posloužili jako svědci rekordního úlovku.

285 centimetrů velký sumec

Bincardimu se totiž zřejmě podařilo překonat rekord v kategorii lovu chyť a pusť. Jeho úlovek má podle měření z břehu Pádu 285 centimetrů, což je o 4 cm více než měl úlovek z dubna letošního roku, který se také odehrál na řece Pád a samozřejmě šlo také o sumce. Bincardi zaznamenal potřebné údaje a nyní čeká na oficiální schválení rekordu. Je však dobré poznamenat, že skoro třímetrová ryba není ani zdaleka největším sumcem světa. Ti dosahují i 5 metrů. Takového macka ale zatím nikdo z vody nevytáhl.

Zdroj: Madcat, Smithsonian Magazine

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom