16. září 2023 06:00

Vymírající druh žraloka sežere naprosto cokoliv. Podívejte se, jak se vrhne i na jedovatou rybu

Mocné oceány S1 (1) - Žralok velrybář vs perutýn

Žralok velrybář je všežravým predátorem, který si troufne i na jedovatou rybu. Její invazivní šíření ale nezastaví.

Žraloka velrybáře z čeledi modrounovitých najdeme v tropickém a subtropickém pásu. Respektive jej najdeme s trochou štěstí, protože žralok velrybář se netěší příliš velkému počtu. Na vině je několik faktorů, kvůli nimž jej Mezinárodní svaz ochrany přírody zařadil mezi ohrožené druhy, jedním z nich je jeho reprodukční cyklus.

Boj o přežití

Samice rodí mezi 3–14 mláďaty po 22–24 měsíční březosti. Poté rok odpočívá, než cyklus zopakuje. Naštěstí umí uchovávat spermie svého partnera po dost dlouhou dobu. Z důvodu kočovného způsobu života a celkově malého počtu jedinců ani nemá moc na výběr. Další komplikací v životě tohoto žraloka jsou komerční i sportovní rybáři, kteří jej loví kvůli masu, ploutvím, játrům, kůži a zubům.

Čtěte také: Nový seriál Pod hladinou slaví úspěch. Premiérový díl na Primě zhlédlo 1,2 milionu lidí

Žralok velrybář si potravu příliš nevybírá. Ryby, jiní žraloci, rejnoci, hlavonožci, korýši, hvězdice, mechovky, mořské želvy, savci i mršiny, to vše se může stát jeho potravou, nepohrdne dokonce ani odpadky. V pořadu Mocné oceány na Prima ZOOM uvidíte, jak se zběsile pustí do perutýna, který je slavný svými jedovými žlázami, jež způsobují značnou bolest. Jak ale před lety ukázala odborná studie, invazivní perutýny žralok od dalšího šíření rozhodně neodradí.

Zdroje: University of Florida / Fishbase

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom